Ny retorik


2013-03-01 15.07.08-2Det började med sjukvårdslandstingsrådet Fillipa Reinfeldt och fortsatte sedan med försvarsministern Karin Enström, de har skällt ut sina underställda offentligt i media. Det har förekommit inom idrotten där vi har sett tränare ”skälla ut” sina spelare under intervjuer, men politiker har inte gjort det tidigare.

När det dyker upp nya fenomen inom retoriken, så är det inte nytt i sig, men sammanhanget kan vara nytt. Sedan behövs det även en kommunikationsbyrå som har studerat och kan implementera det ”nya”. Nu borde man nog upplysa moderaternas kommunikationsbyrå att det finns fler dimensioner än de rent kommunikativa. MAKT, handlar om hur du hanterar konsekvensen av det som du kommuniceras ut. Vad du kommunicerar, om du ”skäller”, bråkar, håller med etc., är fullständigt ointressant. Det är nästa steg som är intressant, hur hanterar du konsekvensen av det som du säger, som visar på om du kan hantera den position som du har. Om vi studerar Fillipa och Karin ser vi att de har gått kurs ett hos kommunikationsbyrån, men missat steg två. Ingen av dessa personer har kunnat visat på i nästa steg att de styr sina verksamheter, i Fillipas fall har hon fortsatt och ondgjort sig över medarbetarnas slöseri av sjukvårdsmedel, men hon har inte styrt debatten vidare i mer konstruktiv riktning.

Jag har mer och mer sett en djup okunskap för hur makt fungerar och hur man ska handskas med den. Varför det är så tror jag beror på det förakt som det finns för makt, och det är ett stort problem. Om vi exempelvis tänker oss ett företag där chefer inte vill ta den makt som följer med deras yrkesroll får man mycket stora problem. Det leder förr eller senare till att produktionen störs och medarbetare blir varslade. Om dessutom VD:n i samma företag offentligt skulle gå ut och ”skälla ut” sin personal, tycka att de slösade med resurserna, skulle produktiviteten minska än mer i bolaget och vinsten skulle snabbt minska.

Hur de två ovanstående politiker tänker, är svårt att veta och förstå, men de är med och styr ”företaget Sverige”. När de offentligt ”skåpar ut” medarbetare offentligt måste de förstå att produktionen minskar. Att kommunikationsbyråer inte behöver ta ansvar för detta utan kan ”leka fram” nya retoriska knep, är en sak. Men även de behöver förstå att allt som kommuniceras ut behöver kunna hanteras annars blir det problem för ”företaget Sverige”. Som leder till att spä på politikerföraktet, vilket är en stor fara för vår demokratiska tågordning.

En vädjan till kommunikationsbyråer ute i landet, är att inne i era ”kreativa tankelådor”, är det helt fritt att kreera det mest storslagna idéer som går, men det som ni kommer sätta i ”rullning” behöver ni också kunna hantera. Vet ni inte hur man gör eller törs ni inte, finns det utbildning i sådant. Men är ni inte beredda på att ta makten är det bättre att avstå. Makt är ingen lek utan en kamp på liv eller död.

2 svar till “Ny retorik

    • Tack Jan för att du uppskattade artikeln.
      ”Makt är ingen lek utan handlar om liv eller död”. Det innebär att som en omedveten kommunikatör, kan jag jobba fram en strategi vad som helst eller hur som helst, utan att ta hänsyn till konsekvensen. Som jag skrev handlar makt om hur du hanterar konsekvensen av det som kommuniceras ut, för det som sägs kan få mycket stora konselvenser för andra, så stora att det kan vara farligt. Min poäng med artikeln är den ansvarslöshet, naivitet, som jag tycker finns bland politiker med mycket makt. Eftersom det är kommunikationsbyråerna som bygger strategierna åt dessa personer, måste de börja inse att det politiska maktspelet inte är ”Monopol”, det är på riktigt, så riktigt att det för en del personer kan vara livsavgörande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s