Arbetslöshetsförmedlingen, medlingen som har havererat


IMG_2628Synen på arbete, att man ska få eller ha rätt till ett arbete är sedan länge passerat. De enda som håller fast i det idealet är politiska partier och en dela av arbetsmarknadens parter. Den verklighet som möter ungdomar, vuxna, äldre etc. är att man ”får” inga jobb, jobb är ingen självklarhet samt att jobb håller på att bli en exklusiv produkt i vårt samhälle.

En instans som borde förstå sitt uppdrag är arbetsförmedlingen, men redan i namnet inser man att det moderna Sverige inte ryms. ”Arbetsförmedling-förmedla jobb”, som om det skulle finnas ett lager någonstans, där man kan hämta ett jobb. Namnet är kommet ur folkhemmet Sverige, det folkhem som dog samma år som vår stadsminister blev skjuten, 1986. 27 år sedan. Eftersom man sedan dess har haft fel vision och haft en otrolig dåligt genomslag för sin produkt, få människor i arbete, kom den senaste generaldirektören på att ta in ett bemanningsföretag. De är vinstdrivande bolag som självklart vill tjäna pengar samt kunna använda denna förmedling fullt ut. Resultatet har blivit att man har börjat ”värva” kandidater till sin egen platsbank. Den här affärsidén är fruktansvärt genialisk, företaget tjänar pengar, tar noll risk och får tag i eliten av sökande. En ”våt dröm” för en styrelse.

Har de nya tagen hjälpt mot arbetslösheten?, kan arbetsförmedlingen få människor i jobb? Nej och Nej. Vill du få tag i ett jobb, hitta ett jobb eller helt enkelt jobba, GÅ INTE DIT, Gör något av följande.

 • Börja ”knacka dörr”.
  • I USA är det vanligt att folk går direkt till en butik, affär, företag ”knackar på”.
 • Gå igenom ditt nätverk
  • Det enklaste sättet att få en ingång i ett jobb är om du känner någon som känner någon.
 • Vad har du jobbat med tidigare
  • Det är många gånger lättare att få jobb i samma bransch som man varit i. Branschvana är i många yrken viktigt.
 • Dags att flytta
  • om jobben inte finns där du bor kanske man måste flytta närmare en arbetsmarknad
 • Ge inte upp, våga ”tjata”
  • 75% av de som får ett erbjudande säger nej. 95 % av kunderna säger ja efter FYRA NEJ, men det är bara 6-7% som orkar ”tjata” så länge
 • Skapa dig ett eget jobb.
  • registrera en enskild firma och skaffa en F-skattsedel.
  • Sedan börja ”knacka dörr

Slutligen… Det är inte ditt fel att arbetsmarknaden ser ut som den gör men det går ut över dig så det är ditt problem. Det innebär att det inte är dig som det är fel på, utan systemet som är cyniskt och väldigt problematiskt.

Så imorgon gå ut och jaga, jaga och jaga, men undvik Arbetslöshetsförmedlingen, för de tar ifrån dig alla dina visioner, förminskar dig och låser fast dig tills FAS TRE har slagit till och blivit förbrukat. Och då har du inget kvar.

4 svar till “Arbetslöshetsförmedlingen, medlingen som har havererat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s