Think Big


Boston City FlowFår då och då frågan från bolag att de behöver hitta externt kapital, och om jag kan hjälpa dem. ”Absolut”, brukar mitt svar vara. ”Hur mycket hade du tänkt att bolaget behöver?”, frågar jag och svaret blir en tiondel av vad de omsätter. Jag vet då två saker, det första är att bolaget befinner sig i en svår likviditetsbrist och behöver betydligt mer. Det andra är att pengarna inte är till för ett långsiktigt planerande utan ett kortsiktigt överlevande.

Investerare är intresserade av att investera i verksamheter där man kan tjäna pengar. En utländsk investerare kan vara intresserad att investera från 10 miljoner och uppåt. Ett riskapital bolag från 100 000 miljoner och uppåt. Söker man summor under dessa nivåer finns det privatpersoner, kunder, eller företagare som vill investera i en ny verksamhet som kan vara intressanta. Storleken på kapitalet är ofta inte det mest avgörande utan hur kommer pengarna att användas. Självklart kan det vara så att verksamheten har låg likviditet när frågan dyker upp, men det måste finnas en långsiktighet i HUR pengarna ska användas. Det innebär att affärsplaner och marknadsplaner behöver vara klara. En mycket tydlig detaljerad ekonomidel, måste finnas.

Företag, som inte har en styrelse, behöver ta hjälp av extern person, advisory board, som kan ha ett 3-5 årigt perspektiv. En sådan person vågar också se

  • Hur mycket kapital som verkligen behövs.
  • Vilken form av investerare skulle vara lämplig för företaget.
  • En mer aktiv investerare eller en ”sleeping-partner”.
  • På vilket sätt kapitalet gör bäst nytta i företaget

Slutligen är det centrala att våga se hur kapitalet kan hjälpa din verksamhet att ta nästa steg i företagets utveckling, samt att summan som du behöver ofta är satt i underkant. Think Big handlar om att våga se långsiktigt i hur mycket ditt företag verkligen behöver för att om fem år kunna vara betydligt större än vad det är idag. Det som även sker är att kraven på att uppnå mål ökar, vilket i sig kan vara skrämmande, men samtidigt stimulerande. Man kan säga att investerings kapital ökar kravet på bolagsägarna, å andra sidan är det svårt att utveckla ett bolag om det inte finns en tydlig målbild som ska uppfyllas. Därför tycker jag att investeringskapital i de flesta fall tillför mycket mer än att enbart höja likviditeten. Bolaget blir mer professionellt om det inte varit det tidigare, där det finns en tydlig affärsplan, marknadsplan, verksamhetsberättelse, styrelsemöten etc.

Står ditt bolag nu inför att vilja växa, se till att ta hjälp utifrån och för att utveckla bolaget. Think Big

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s