Internationella kvinnodagen


IMG_2199Tidigare, när jag mer jobbade med kvinnliga chefer och företag som drevs av kvinnor, kom frågan ofta upp om kvotering till styrelser. Vad jag hade för åsikt om den. Och jag tänkte ”vad vill du ha för svar?” Det andra märkliga var/är alla reaktioner omkring frågan.

”rätt kompetens”

De flesta personer som jobbar i styrelser i Sverige idag är antingen civilekonomer eller civil ingenjörer, alla andra andra yrkeskategorier gör sig inte mödan värt att försöka ta sig in i styrelserummet. Har dessa två yrkeskategorier ”rätt kompetens”?

För att arbeta i en styrelse måste du bli vald på en bolagsstämma. Det är verkställande utskottet som som tar fram kandidater. ”Styrelseproffsen” är ofta med i den ”pool-nätverk” som verkställande utskottet hämtar sina kandidater. Har de ”rätt kompetens”?

Kvinnliga studenter har i snitt högre betyg än män.

Min fråga är ”var finns den rätta kompetensen?”

”bolag ska inte bli påtvingade….”

Bolag blir ständigt påtvingade regler från skatteverket, Statiska centralbyrån, då är det helt ok. Jag har svårt att förstå att denna typ av regelverk skulle påverka bolagen negativt.

”Kvinnor saknar operativ erfarenhet”

Ja vad ska man säga. Är det bara narkomaner som kan jobba med narkomaner?
Jag tror att det är viktigt att förstå att vara en bra VD inte betyder att man blir en bra styrelseordförande. Styrelsen är strategisk och taktisk, VD verkställer styrelsens beslut. Däremot måste man kunna fatta beslut, men det tränas man på livet igenom. En viktig operativ förmåga är att kunna sälja, men den är inte könsbunden.

Det som är svårt med frågan är inte om eller hur detta påverkar företagandet, utan att den då måste användas i fler system. Utbildningar som har en skev könsfördelning, arbetsplatser som har en skev könsfördelning. Vi behöver också öppna upp för både mångkulturell kvotering och åldersrelaterad kvotering. Företag har inga problem med det för regelsystem får man alltid anpassa sig efter, samhället däremot får det tuffare.

Men svaret på frågan var och är ”ja”. Jag är för kvotering på grund av att makt är inget som du får utan tar och har du makt ger du det inte ifrån dig. Ska vi vänta på en balansändring inom detta område får vi vänta ett antal tusen år till. Bolagsstyrelser fungerar som andra system och där är representation av olika kön en självklarhet. Bolag har allt att vinna på att könsblanda sina styrelser. För män och kvinnor tänker och uppfattar saker på olika sätt. Kom ihåg att blandat är bäst!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s