Genväg


cashJag hade för några veckor sedan ett samtal med en ung marknadschef i ett företag som jag jobbade med. Jag ville ha fram siffror och underlag kring kundgrupper och frågade efter marknadsundersökningar, marknadsplan.

  • ”Vi jobbar inte så” blev svaret,
  • ”va”, sa ja.
  • ”Nä vi gör inga marknadsundersökningar”.
  • ”Nähä, men vilka köper era produkter och vilka gillar dem?” Frågade jag.
  • ”det vet jag inte exakt men jag vet vilka jag vill ska köpa våra produkter. Vi vill jobba modernt med sociala medier..”

”Jobba modernt” är något som mer och mer har dykt upp. Första gången jag minns att begreppet dök upp var när Ingvar Kamprad grundare av IKEA och Jonas Birgersson, VD FRAMFAB AB diskuterade ”den nya ekonomin”. Året var 1999 och Ingvar var tveksam till begreppet. Sedan kom kraschen med IT och begreppet försvann, men nu har jag sedan några år tillbaka kommit i kontakt med att ”jobba modernt”.

En del i att ”jobba modernt” gillar jag, exempelvis elektroniska visitkort, men att strunta i marknadsundersökningar, övertro på sociala medier är inte modernt utan handlar om kunskapsbrist. Allt för ofta ser jag idag att marknadsföringen inte får försäljningen att öka. När jag har påpekat det är ett allt vanligare svar att ”det är bra för varumärket”.

Oavsett vad som ska marknadsföra, hur det ska kommuniceras ut eller vilka medel man använder sig av för att marknadsföra en produkt, går det inte att ”gena” och hävda att man ”jobbar modernt”.  Marknadsföringens huvuduppgift är att ge försäljningssidan rätt förutsättningar. När det fungerar och likviditeten är god i bolaget, kan fokuset på marknadsföringen mer riktas mot att ”bygga varumärket”. Det är väldigt traditionellt, men att våga se arbetet dag för dag med nyfikna ögon är modernt.

2 svar till “Genväg

  1. Åh, ”herre min skapare” (du säger ”för några veckor sedan”). Jag är nu snart åttio år och före min pension så jobbade jag dels på försäljningssidan, dels och slutligen på service-sidan. Jag beklagade när jag jobbade deltid de sista två åren att man inte utnyttjade oss blivande pensionärer för att ta del av våra erfarenheter. Vad jag fick uppleva då, var att man i stort sett – dock ej uttalat – ville göra sina egna lärdomar och sina egna misstag själv. Jag sade då ”herre gud” och höjde mina armar mot skyn. Det är nog tur för industrin att det finns konsulter m.fl. som jobbar för att lära unga säljare och ”marknadsansvariga” att ”göra rätt” från början. Jag har naivt hoppats på att inte få höra och läsa det som du berättade. Men, tydligen – ”sånt är livet”. Lycka till med att lyckas med din målsättning!

    • Tack för ditt inlägg. Jag har en bekant som börjar närma sig åttio årsålder som jobbat inom reklam och bank. När han berättar om olika branscher, strategier inser jag att det är samma arbete som det alltid måste göras. Jag förstår den frustration som du beskriver, det går inte att gena oavsett vilka hjälpmedel som står till buds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s