Nya tag


IMG_1426När ett bolag, där vinstmarginalen krymper och likviditeten närmar sig noll, behöver man bryta detta. För att kunna göra det behöver man göra en aktionsplan. Planen skapar en struktur och visar tydligt vilka steg som ska tas.

Det andra centrala är att kommunicera. Vara tydlig, brukar det heta och att ”vända” företag kräver mycket av den varan.

Ledarskapet är viktigt, men samtidigt kommer det i ett senare skede. Till en början ligger det i min roll att först få acceptans för aktionsplanen och sedan peka ut styrriktningen åt chefer och medarbetare.

”Kursändringen” i ett företag börjar alltid i att skära ned utgifterna, få upp vinstmarginalen i bolaget och på det viset få ”grepp” om bolaget igen. När stabilitet har uppnåtts kan nästa steg tas för att öka intäkterna. Det finns förespråkare som vill göra tvärtom, men då är risken att intäkterna ökar, men samtidigt är inte ”läckorna i bolaget tätade” vilket leder till att utflödet av kapital ökar i takt med att intäkterna ökar.

Att ”rita upp” vad som ska göras på ett papper är relativt enkelt, det svåra är att få med medarbetare och chefer på det som måste göras. Nedskärningar och ibland varsel, är det ingen som uppskattar, men ibland är det nödvändigt. Att då få alla att dra ”åt samma håll” är utmaningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s