Rätt prisnivå


IMG_1258Rätt pris till rätt produkt är svårt när segmentet är nytt. Om priset är för högt satt kommer kundgruppen välja bort produkten. Om varan är för billig kan det ge samma resultat, för att kunden inte tror kvalitén på produkten. När man jobbar med produkter som är värdebaserade är detta än mer tydligt. Lågt pris är det samma som att du som säljare inte tror på produkten, vilket leder till att kunden avböjer köp.

Går det att få igenom en affär där priset är ”felsatt”?

Om du har överprissatt produkten, kan du erbjuda motköp, andra varor som följer med eller ge rabatt, för att nå fram till kunden. Är däremot varan för lågt prissatt är det mycket svårt att vinna kunden förtroende.

En myt om produkter som jag möter är att man tjänar mer pengar på exklusiva, så kallade ”premium” produkter, än andra produkter. Det finns en tendens att alla vill vara ”premium”. Exempel på ”premium” produkter är Porche, Rolex, Zegna, Bianchi etc. Det är så att många som jobbar med dessa produkter tjänar pengar, men sedan finns det de som också har problem. Det går att tjäna pengar på vilken produkt som helst, det viktiga är att den matchar den förväntning som finns på marknaden både kostnadsmässigt och värdemässigt. Priset i sig är inte intressant utan vinstmarginalen i förhållande till volym. Däremot är säljprocesserna mycket skilda mellan vardagsprodukter och mer exklusivaprodukter, och använder man fel säljprocess med ett ”premium” märke kan man sänka detta varumärke. Det leder till att företaget kommer få svårt att överleva på en konkurrent utsatt marknad. Det är inte enbart rätt pris som är centralt, utan även att visionen, målen och strategierna är klara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s