15 kilo


sommar 005Femton kilo elskrot producerar vi svenskar per år. Men det är bara en tredjedel som återvinns. I skrotet finns bland annat jordmetaller som är betydligt dyrare än exempelvis guld.

När man nu börjar fundera över vilka jobb som Sverige kan göra i en framtid, är hela återvinningsindustrin mycket intressant. Vår höga utbildningsnivå, kombinerat med ett högt teknologiskt kunnande samt kapital och innovation, gör att vi snabbt kan bli världsledande inom detta område.

Vad skulle det innebära?

Idag bryts 70 % av jordmetallerna i Kina. Brytningen är oerhört miljöovänligt, skadar människorna och områdena där detta bryts blir obeboeligt för väldigt lång tid framöver. Om du tänker på att alla kretskort i världen innehåller jordmetaller, och det behövs dessa metaller för att framställa nya, skulle återvinningen av dessa metaller göra oss världsledande. Forskningscentra inom framtiden kretskort skulle kunna läggas i vårt land, Miljöforskning på en mer miljövänlig teknik för att hitta och ta fram jordmetallerna, skulle kunna göras.

Jag ser fler liknande innovationer där vi redan idag är ledande, det som många gånger saknas är en nationell vision på att vi återigen kan bli ett starkt export och industriland. Företagarna tror på sina idéer, men det behövs ett nationellt uppvaknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s