Påväg ut


003Vintern har hållit oss i ett ”järngrepp”, men som alltid besegras den av ljuset och våren är i antågande.

Företag kan hamna i kyliga vinterperioder, och det är då svårt att se hur vändningen ska kunna se ut. ”När kommer ljuset?”. I min roll som affärsutvecklare, innebär det att lära företaget att skydda sig mot kyla, men även inge tron på ”att ljuset kommer”. Den första delen är enkel. Det handlar om att ta fram åtgärdsplaner, skära ned kostnaderna, se över produktsortimentet och försäljning.

Den andra delen kan vara knepigare. Har ”vinterkylan” varit länge, och verkligen ”har trängt in” i bolaget, behöver detta åtgärdas i sig. Jag märker det genom att besluten är kortsiktiga, det är svårt att fatta beslut och arbetsstrukturerna är skrala. I dessa lägen behöver man ta in en interimchef som börjar att bygga tron på framtiden. Denne chef börjar med att göra de nedskärningar som är nödvändiga-visar på beslutsamhet, inordnar arbetsstrukturer samt visar att ”ingenting är omöjligt”. När likviditeten i bolaget börjar att öka, tron på att framtiden börjar skönjas är det dags att ordinarie VD:n tar en allt tydligare plats.

Det finns många fördelar med att låta en externkonsult ta över ansvaret, vända bolaget och sedan överlämna styrningen. Men det mest centrala är att börja förstå att det inte är ledningen som ”skapar vädret”, utan företag lever i samma system som allting annat med olika årstider. Sedan kan dessa hanteras bra eller mindre bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s