Börja ta betalt


Rivningsbolagen och byggställningsbolagen tjänster, gick förr under det som byggbolag erbjöd. Likadant var det med rörspolningsbolag, som rörmockare ansvarade för. Patriakatsystem brukar få en negativ klang, men det finns fördelar även i detta system. I ett matriakatsystem, ska man kunna lite om mycket, men i patriakatsystem ska man kunna mycket om lite. Allmänbildandet är viktigt i det förstnämnda systemet, medan expertkunnande är mer centralt i det andra. I dagens specialiserade värld skulle det vara mycket svårt utan en stark ”spetskompetens”.

Det svåra kan vara att börja ta betalt i ett område som tidigare inte varit enskilt prissatt utan ingått i ett större tjänsteutbud. Det finns bland annat två saker som styr priset, efterfrågan och tillgång.

  • 006Efterfrågas din produkt?
    • hur många känner till din produkt?
  • Tillgång
    • Finns det fler aktörer på marknaden?
    • hur pass etablerade är de?

Du inser nu att ”hitta den unika uppfinningen” är lika smart som att ”uppfinna” den första telefonen. ”Vem ska man ringa till?” Att vara för tidigt ute på en marknad innebär mycket stora kostnader eftersom man måste utbilda kunderna. Därför är det bra att avliva myten om de ”perfekta produkterna”, de är alltid ”perfekta” när historien skriv.

Kunna ta betalt är också centralt, samt att hålla ut. När en ny produkt eller tjänst lanseras, är man relativt ensam, men när efterfrågan ökar kommer fler att uppmärksamma detta och konkurrensen ökar. När marknaden börjar bli mättad, kommer priserna att krypa ned. Ibland fortsätter priserna nedåt, så att marginalerna inte längre blir lönsamma, och då behöver produkterna utvecklas. Nu har det inte hänt inom rörspolningen, men i rivningsbranschen råder fullt priskrig. Det innebär att den del av dessa bolag kommer försvinna och några kommer produktutveckla rivningsprocesserna, troligtvis mer mot miljöområdet. Problemet är att sådant kostar pengar och de som idag kan avsätta pengar till produktutveckling kommer att klara av det.

Förutom tillgång och efterfrågan, styr även kommande produktutveckling prissättningen. När jag träffar företag slås jag nästan alltid av att just detta område sällan är med när man sätter priserna, utan man ser vinstmarginalen och blir nöjd med denna. Men ibland är produktsegmentet och dess marknad lika brutal som Joseph Schumpter beskriver i ”creative destruction”. För att lansera en ny produkt måste du ”döda en gamla marknaden”, vilket kostar mycket pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s