Ett nytt försök……..


2013-03-18 08.16.45-2Exklusiva nätverk, arbetsnätverk, yrkesnätverk, elitnätverk etc.etc. ”om jag hittar det perfekta nätverket är mitt liv löst”… SUCK…SUCK. Jag börjar känna en enorm trötthet inför detta med nätverkande, att se det som en lösning och inte som ett verktyg. Elitnätverken som letar efter det ”bästa laget”, samtidigt vet vi att en spelare ALDRIG blir bättre än det sammanhang den befinner sig i. Messi är ett utmärkt exempel på detta, en gud i Barcelona, men en värdsspelare i Argentinska landslaget.

Nätverk är en del i en försäljningsstrategi, där frågan om hur produkten ska säljas, är i fokus. Börjar du bygga upp ett nätverk planlöst kommer du snart ha en stor socialgemenskap, men knappast något som genererar kronor och ören. Pengar är ett mycket bra sätt att mäta kapitalvärdet av sina affärer. Påståndet ”show me the money”, ska ingå i alla affärsmöten.

De flesta nätverk som finns i vårt land idag ger inte det utfall som deltagarna önskar. Det kan bero på nätverken i sig, men det kan även bero på att de som går dit har gått på ”myten om nätverkandet”. Nätverket är ett verktyg som kan gynna din försäljning, men om du inte förstår hur du ska kunna sälja din produkt, hur tror du då att någon annan ska kunna göra det. Det kan även vara fel på själva nätverket. För några år sedan träffade jag en chef för ett mycket stort amerikanskt nätverk, och han sa att ”om du inte får in 10 gånger de pengar du har satsat, ska du gå ur”.

Studenternas nätverk är än värre. De är en produkt av en havererad arbetsmarknad, som finner brist och ovana vid ”Trainee-platser”, och dessa nätverk fyller en stor funktion i rekryteringsbolagens marknadsplaner.

Ska du som student göra karriär, bli ”nummer ett”

  • måste du jobba hårt
  • offra allt
  • kunna sälja dig själv i alla lägen.
  • Skaffa dig en mentor, som kan börja ”promota” sin adept.
    • Det finns många exempel där personer just har gått denna väg.
  • Var öppen för att jobba i andra länder.

Det viktigaste är att våga ”bita ifrån” och orka ”ta skit”. I de flesta internationella företag råder det ett tufft klimat där vinst och resultat, är det som räknas. Att bli utskälld när man inte kan leverera är bara att acceptera, men du får inte så många försök. Att säga ifrån och visa mod uppskattas av många, men du måste lära dig när du kan göra detta.

Nätverk i all ära, men den övertro som vi ser idag på denna produkt, kommer så småningom ebba ut. Förhoppningsvis kommer vi då få se ett mer strategiskt byggandet av det egna nätverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s