Pengar och annat


2013-03-28 12.16.47Denna blogg började utifrån en notering som en av våra större banker hade gjort på sin hemsida. Det stod att de svenska hushållens nettoförmögenhet hade ökat med 68 miljarder kronor under Q4 2012, till nya rekordnivån 7 854 miljarder kronor. När jag läste detta så slog det mig också att jag nog aldrig förr hade läst så mycket om ”barnfattigdom”, ”segregation” och att den ”psykiska ohälsan” ökade i vårt land. Fanns det något samband? Jag tror att det finns samband i allt det som vi gör, kallas ett ”systemiskt tänkande”.

Om vi frågar oss hur många som sparar så är det nog 20/80 regeln som gäller här som i allt annat. 20% står för 80% av sparandet. Det innebär att av dessa 7 854 miljarder är det är det 80% som sparar 1 571 miljarder. Det skulle innebära att 7,2 miljoner människor sparar cirka 218 194 kronor. Men det stämmer ju inte för då skulle det inte finnas någon ”barnfattigdom”. Nej självklart är det inte, men det som SEB inte berättar är hur sparandet ökar. Den största ökningen är i de enorma pensionsplacerade pengar, som företag betalar för sina anställda.

Varför visar man då att man sparandet ökar?

Jo bankerna vill att vi ska spara mer så att de tjänar mer pengar. Det har idag blivit oerhört lönsamt att ta hand om pengar och ju mer pengar man kan ta hand om desto mer vinst gör man.

Men skapas det inget av dessa pengar då?

En del, men tyvärr alldeles för lite. 96 % av alla bolag har under tio anställda och för att någon av dessa ska få låna något måste de först säkerställa halva beloppet själv. Det innebär att om du behöver 0,5 miljoner måste du ställa upp med tvåhundra femtio tusen själv, ofta i egen borgen. Jämför med de oerhört generösa villkoren som regeringen ger till arbetsmarknaden.

Jo men företag kan väl vända sig till risk kapital bolag?

Jovisst om du omsätter mer än 100 miljoner, då är de intresserade. Men kom då ihåg att 1% av våra bolag i Sverige omsätter mer än 40 miljoner. Det är alltså mindre än en procent som kan bli intressanta för dessa pengar.

Men vi struntar nu i företag och går tillbaka till segregationsproblematiken och ”barnfattigdomen”. Ur ett folkhälsoperspektiv är det 6% av alla som använder 90% av samhällets resurser. Varför det är så vet man inte men i länder som har ordning på finanser och har höga folkhälsotal är det på det viset. Det är inget problem för folkhälsan, utan folkhälsan rubbas när skillnaden mellan medelklass och överklass ökar. Då ökar bland annat hjärtkärl sjukdomar, diabetes och andra så kallade välfärdssjukdomar. För att förstå problemet med den ökade segregationen handlar det mer om att gapet mellan de som har väldigt mycket och de som äger mycket ökar. Det drabbar de med minst inkomster hårdast.

Så det kanske inte är så att 20 % står för sparandet. Det kanske är så att 5-6 % står för 90% av sparandet och att denna trend ökar allt mer. Det är inte bra för folkhälsan och det är absolut inte bra för landet Sverige. Vi vet inte men bankerna kanske vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s