Holding..


2013-03-30 11.45.52Ett vanligt fenomen när bolag börjar gå bra är rädsla för ”skatten”. Jag är ingen anhängare av exempelvis den höga bolagskatten vi nu har, det är oerhört irriterande när skatteplanerandet går ut över bolagsbyggandet. Därför var det befriande, när jag för några veckor sedan, att lyssnade på Beijer Almas VD Bertil Persson syn på att driva detta bolag. Skuldsättningen är näst intill noll och man har en kassa på 1,5 miljarder. Pengarna ska användas för att investera i tillväxtområden. Det var inte tal om skatteplanering som äventyrar bolaget slagstyrka.

Nu i veckan träffade jag ett bolag som hårdsatsar framöver, men det har resulterat i ökad omsättning och minskad vinst. Nu är vinsten nere på en farligt låg nivå, så de ser att de behöver förändra balansen mellan utgifter och inkomster. När jag gick igenom bolagets siffror upptäckte jag att de förra året bilade ett holdingbolag för att undkomma skatt. Det ledde till att man tog ut stora vinster ur bolaget och därmed inte hade kvar likvida medel att skjuta till nu när man står inför en expansionsfas. Skatteplanerandet går återigen ut över företagsbyggandet och det är ett tröttsamt fenomen.

Att det blir på det här sättet är egentligen inte konstigt. Företagsägare har många gånger satsat allt man har haft och det vill man någon gång ha tillbaka. Sedan finns det många finansexperter som gärna ”hjälper till”. Inte till att utveckla det som är bra för bolaget utan mer gynna egot hos ägarna.

Det andra centrala är att de skattevillkor som företagandet styrs under skulle behöva förändras. När det är mer lönsamt ”att tömma bolag på pengar” än att utveckla det vidare, då är det något som är galet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s