Växla riktning


2013-04-06 06.40.35

Jag var ute och gick på morgonen och behövde då och då byta sida av vägen. Jag kom då att tänka på ett bolag som jag jobba med för två år sedan som då stod inför ett ”sid byte”.

Grundaren till bolaget hade sålt bolaget några år innan och jobbat kvar ett tag men sedan valt att sluta. De nya ägarna hade drivit bolaget som vanligt till en början men ju mer de hade kommit in i verksamheten, hade de börjat se att det inte var ”deras bolag”. När jag träffade dem hade de kommit fram till en punkt där de behövde göra om bolaget till ”sitt eget”.

Att de hade kommit till denna punkt var i sig inget konstigt. Däremot tyckte jag att det var modigt och insiktsfullt att de såg och ville ta tag i de problemen som de stod inför. Det jag gjorde var att gå igenom äldre affärsplaner, få en klar bild av det ”gamla bolaget”. Därefter ta fram en ny affärsplan där de nya ägarna fick beskriva verksamheten och samtidigt ”väva in” en del av det som tidigare hade funnits med och som de nya ägarna ville ha med. Marknadsplanen moderniserades utifrån de nya målen, och den grafiska profilen gjordes om. Det var en diskussion om namnet, en eftersom det var så inarbetat behöll man detta.

Att se över och ibland förnya företagskonceptet behöver göras med jämna mellan rum. En kollega som jobbar inom grafisk formgivning, brukar säga att detta område behöver en ”uppfräschsning” vart 3-4 år. Ibland behöver man ”byta sida” och då är det ett större arbete som behöver göras. Men det centrala är att företagsorganisationen är som vilken annan organism som helst, och som behöver ständig omvårdnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s