Profilering


2013-04-05 18.04.28Marknadstrappan, som jag tidigare har skrivit om, används för att bland annat beskriva hur positivt kunderna ställer sig till produkten. Den används även för att se om företagets marknadsföring ”matchar” kundsegmentet, vilket betyder att den ger information om vilken typ av marknadsföring som företaget behöver sätta fokus på.

De olika trappstegen har följande definitioner:

  • Totalmarknad: Den totala marknaden som alltid är 100% (befintliga och potentiella kunder)
  • Medvetna: Andelen av totalmarknaden som känner till produkten/tjänsten 80%
  • Positiva: Andelen av de medvetna som är positiva till produkten/tjänsten 75%
  • Köpare: Andelen av de positiva som köper 60%
  • Trogna kunder: Andelen köpare som återköper 50%

Det vanliga är när ett företag startar sin verksamhet är att ägarna känner sin marknad ganska bra. Man har tidigare jobbat på den, kunder känner till dig etc. Det är med andra ord ganska så ”trogna köpare” som blir företagets första kunder. En del av dessa personer brukar i sin tur rekommendera företagets tjänster eller produkter, som en ”ambassadör”, och företaget får då in fler kunder.

Företaget har nu kommit igång med sin försäljning, och all marknadsföring ligger på ”mouth to mouth” strategi. Fördelen med denna typ av marknadsföring är att de nya kunderna som blivit rekommenderade företagets produkter har redan fått ett förtroende. Nackdelen med denna typ av marknadsföring är att företaget blir ”beroende” av personer som kan tala för varan. Slutar dessa personer, eller gör företaget en miss någonstans kan samarbetet upphöras.

Jag brukar rekommendera att marknadsföringen bör spridas ut i fler ”områden”. Det är viktigt att tidigt komma igång med företagets ”profilering”. Logga, namn, affärsplan och marknadsplan etc. behöver komma in på ett tidigt stadium för att marknadsföra produkterna mot den ”Medvetna”, gruppen köpare.

Är detta inte mycket kostsamt?

Absolut, kan det bli väldigt dyrt, om man gör fel. För ett par veckor sedan träffade jag en person som hade mycket dålig erfarenhet av marknadsplaner. Han berättade om ett företag som han hade ägt och detta företag hade tagit fram en mycket ambitiös marknadsplan  där den framtida omsättningen var på 200 miljoner. Bolaget hade haft svårt att komma igång ed försäljningen så hela projektet havererade. Efter att vi hade diskuterat det hela förstod han att det inte kanske handlade så mycket om marknadsplanen, utan mer om att de var underfinansierade. Det andra central, som jag även påpekade för honom, är att förtaget ”profilering” behöver vara anpassat utifrån den verksamhet som råder i nuläget.

Ju fler kundsegment man kan täcka in med sin marknadsstrategi man har desto stabilare står bolaget mot upp och nedgångar på marknaden. Det handlar mer om bra eller dåliga sätt att marknadsföra sig på, än vad som är dyrt eller billigt. Alla marknadsaktivitet kostar, glöm allt prat om ” billiga sätt att marknadsföra sig på”, men kom ihåg att ”felaktig marknadsföring” kostar enorma belopp.

Ett svar till “Profilering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s