Ett annat ledarskap


2013-04-13 08.49.28Jag har under de senaste åren jobbat med ledarskapsutveckling för kyrkoherdar vilket har varit intressant och lärande. Vissa saker jag känt igen från andra så kallade ”idéburna organisationer”, men en hel del har varit helt nytt. Det som bland annat karakteriserar en idéburen organisation är medarbetarnas ”kall” till sitt jobb. Jag har mött det hos exempelvis naturorganisationer, men även hos mer ”idébärande” organisationer som exempelvis fackliga- och arbetsgivare organisationer. (Tror även att sjukvården en gång i tiden har hört hit, men inte idag).

I en idéburen organisation är de centrala målen och strategierna ofta väl uttalade och dokumenterade, men däremot är det rätt så vanligt att det saknas en genomförandeplan hur målen ska uppnås. Det lämnas över ”lite luddigt” till varje chef att själv komma på det, och därefter göra det efter egen förmåga. Utvärderingar i form av hur väl man lyckas brukar vara mycket undermåligt. Varför det är så här tror jag till mångt och mycket beror på att det ligger i organisationens kultur att alla tänker lika, förstår allt på samma sätt och agerar på samma sätt. Eftersom det gemensamma ”kallet” är så starkt grundläggande i denna typ av organisationer, finns det ett ”behov” av ett ”tredje ledarskapet” (efter chef och ledare). Detta ledarskap kan bli oerhört starkt ibland, som exempelvis Martin Luther King, eller när uppdraget är oklart bli vagt, ojämt, och i många fall irrationellt.

Att ”tron kan försätta berg” är helt sant och däri finns styrkan i denna typ av organisationer. Hur skulle exempelvis ”greenpeace” ha lyckats i sitt mediegenomslag om den inte hade varit en idéburen organisation. Hur kan exempelvis O-ringen lyckas bygga upp en ”stad” för 25 000 invånare år efter år på platser som kanske klarar av 12 000 invånare etc. Jo för att alla vill och drar åt samma håll. När det finns tydliga mål och väl uttalade strategier för att nå fram på alla nivåer lyckas man oerhört väl i dessa organisationer. ”Ja till EU” 1994 är ytterligare ett lysande exempel på denna förmåga. Det ”tredje ledarskapet” kan i dessa lägen bli starka ledare för externa grupper och ofta Medias ”golden boy”.

Jag tror att man lära mycket av de idéburna organisationerna. Jag tror att sjukvården borde mer börja ta lärdom av denna typ av organisationer istället för att mäta omvårdnad i kronor och ören. Jag tror att många pedagogiska områden skulle kunna ta lärdom av dessa istället för att alltid förklara alla brister med för låga löner. Det som ofta går förlorat på arbetsplatser som inte mår bra är tron på företaget, att jag som medarbetare vill representera mitt företag etc. Starka varumärkesfrågor. Ett slutgiltigt tecken på att något är fel är när lönen är det enda som diskuteras och att ”vi har högt i tak”, då  blir jag orolig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s