Den cyniska vården II


2013-04-14 11.07.39Förra månaden träffade jag en företagare som skulle starta ett vårdbolag, och orsaken var att han tyckte sjukvården till äldre var dålig. Efter en stunds pratande, förstod jag att det var omvårdnaden som var undermålig. Intresse av att bli ”rik” på den här verksamheten fanns inte utan drivet kom från ett ”ideologiskt” område.

Jag tycker man glömmer bort en aspekt i ”köp-och –sälj-vården” och det är vår naturliga förmåga till att vilja hjälp andra. Det är inte så att de som startar ett vårdbolag i förstahand vill sätta in vinstpengarna i något skatteparadis, eller lyfta skyhöga löner. De flesta jobbar och sliter med sina bolag utifrån en idé buren tanke, nämligen att ge god omvårdnad. Många som har starta eget inom denna bransch tycker att den traditionella vården idag mer och mer handlar om administration, statistik och lek med siffror. Den vanligaste orsaken till att man startar eget vårdbolag är att man vill tillbaka till det som man utbildades inom, sjukvård. Företagaren, som jag träffade, ville starta sitt bolag för han hade sett hur kommunal omvårdnad, när den fungerade som sämst.

När jag för några veckor sedan var hos min husläkare för vanlig hälsokontroll, berättade han om deras nya bokningssystem. Det var krångligt och alldeles för avancerat för deras verksamhet. Jag frågade varför man hade bytt system och det visste han inte. Jag visste däremot. Har sett detta fenomen inom andra verksamheter där beställare och ”produktmakare” inte ”pratar” samma språk. Vanligt när man bygger CRM system. När sedan produkten provkörs är den ofta för avancerad för användaren och den utbildningskostnad som då tillkommer har man aldrig kalkyrerat med. Jag undrar varför ska allt inom vården ”överadministreras”? Det måste ju finnas några någonstans som har för lite att göra, finns det många sådana personer så får man tillslut en administrativ koloss som kostar oerhörda pengar.

Företagaren som jag träffade vet hur en administration ska se ut. Han har drivit bolag i många år och vet att administrationen ska hjälpa verksamheten inte tvärt om. Jag tror att sjukvårdsorganisationen måste börja inse att de är komna ur en idéburen organisation och det är dit de ska återvända. Idag påminner organisationen mer om det som fanns i forna Sovjet, en gigantisk administration som ska underhållas. Personal som jobbar i detta system kommer att må sämre och sämre och frågor som tornar upp sig är

  • Hur ska jag orka ge till andra när jag inte kan ge till mig själv?
  • Hur ska jag orka ge när jag inte får någon uppskattning från mina chefer?
  • Hur ska jag orka ge när mer och mer av min tid går åt till sådant som jag inte vill, fyller i papper och statistik.

Ett annat område som alltid är intressant att diskutera är vad det kostar. Jag vet exempelvis att det kostar 5000 SEK att hantera en faktura, på ett av våra storsjukhus. 100 fakturor är 500 000= en och en halv undersköterska. Vore det ett privat ägarintresse i denna verksamhet, skulle denna typ av kostnad vara central att få ned. 800 vårdplatser 16 000 anställda, Karolinska universitets sjukhuset, är ett annat intressant fenomen. (Det fanns en sång av komiker paret Hasse & Tage som handlade om vad man hade för sig i banken efter tre). Frågan här är vad gör alla dessa människor.

Företagaren som jag träffade för ett tag sedan kommer självklart ha en anpassad ”administrativ kostym” till sin verksamhet. Det centrala för honom som det även är för dem som jobbar inom denna sektor är att ge bra omvårdnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s