En egen väg


2013-04-17 13.39.34Jag fick häromdagen en förfrågan om att hjälpa till med en ny produkt för marknaden. Det var ett mycket intressant erbjudande, intressant produkt men jag tackade nej. Orsaken var att företaget inte kunde förstod hur pass mycket underfinansierad man var och därav mitt nej.

Att ta fram en bra affärsidé, är inte svårt. Att kunna ”paketera” affärsidén, är lite tråkigt och lite svårt. Att få igång försäljningen från en affärsidé är inte svårt, men dyrt. Tumregeln är att ju dyrare en produkt är ju längre tid tar det att få ett genombrott inom försäljning.

Det är egentligen ingeting som är svårt, en del moment är tråkiga, däremot kostar det pengar. Det som är billigast är att registrera företaget. Ordna visitkort, brevpapper och annan ”administrativ kosmetika”, vänta med det. Däremot är en enkel marknadsplan viktig, samt den grafiska profileringen.  Marknadsplanen hjälper dig att veta vilka dina kunder är och vart de finns. Den grafiska profilen förstärker dina säljområden så att kunde vet vem du är och vad det är du säljer.

En del moment är tråkiga, för att de är enformiga. Att nå ett försäljningsgenombrott är inget ”rocket science”, utan ett tålamodsprövande ”fotarbete”. Det blir många presentationer, många möten som ska knytas ihop samt många löften som inte är värda någonting. Allt det här kostar, kostar mycket pengar, och måste ligga med i produktens pris.

  • ”jo men du betalar ju inte för att gå på möten?”
  • ”Nej, helt riktigt, men min familj förväntar sig att det finns mat på bordet”, brukar jag svara. ”De kan inte äta luft”

Det som ändå är viktigast är ”hungern”. För att driva upp ett företag, produkt etc. måste det finnas en ”hunger”. Det är den som driver dig till att ”jaga in” affärer. När jag fick förfrågan om ovanstående produkt tyckte jag den var intressant. Däremot dog den delen när företaget inte förstod ekonomidelen. Jag visste då att hur mycket jag än skulle försöka jobba med denna produkt skulle det inte vara ”på riktigt”. Jag skulle lura mig själv och göra något som jag inte trodde på och därmed skulle inte försäljningen komma igång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s