Två punkt noll


2013-04-18 11.27.06Uppdateringar kommer helatiden och för det mesta är de inte välkomna. Jag märkte för ett tag sedan att nätverket linkedin hade gjort om sin mobila applikation, vilket ledde till att det var svårt att hitta. Nu för tiden har svordomar och annat gått över, utan jag mer konstaterar att olika system uppdateras.

Det märkliga med uppdateringar är att de nästan alltid är ovälkomna, men när man har vant sig vid dem, vill man ha dem kvar. Varför är det så, jo troligen hänger det samman med vår förmåga till anpassning. Människan är unik på detta område som djurart. Vi har en märklig förmåga att kunna anpassa oss till nya saker som dyker upp. De flesta djur påverkas starkt av förändringar, en del så mycket att de stympar sig själva, men inte vi människor. Vi ser det nya och tänker att det där vill jag inte ha, men efter ett tag har jag accepterat det och har inga funderingar på att ”byta tillbaka”.

Det är här som jag tror resonemanget, ”det var bättre förr”, dyker upp. En nostalgisk tillbaka blick, där det svåra och jobbiga har utelämnats. Vi drömmer oss tillbaka till tiden innan de senaste uppdateringarna och idealiserar denna period. Nu har vissa områden utvecklats så snabbt att man inte har egna referenspunkter att jämföra med. Exempelvis internet. De som går i skolan idag har under hela sin livstid haft detta och får då bygga upp en idealiserad värld som kanske inte alls är specifikt ”sann”.

Ett annat exempel är vintage modet, New England, en stark romantiserad epok i vår historia. USA och Sverige blomstrade, kriminaliteten i USA var extrem låg. Droger hade inte slagit igenom etc. Alla verkade må bra och allt var möjligt. Och det är sant till viss del men gällde framförallt den ”vita medelklassen” som utvecklades under denna period. För alla utanför denna ”klass” var det inte alls romantiskt. Kvinnors självständighet hade knappt kommit igång, aborter gjordes illegalt etc. Därför blir jag så förundrad över hur unga kvinnor idag kan hylla denna tid och även se ”tant idealet” som något positivt, och självklart handlar det om en idealiserad bild utan någon som helst upplevd koppling till denna tid.

Jag minns att jag brukade fråga min farmor om hur det var när hon var liten. Hon läste ofta ur Astrid Lindgrens böcker om ”Emil i Lönneberga” och ”Bullerby barnen”. Hennes bild var mer om svält och fattigdom och inte alls så romantiserad som böckerna. Som vuxen har jag ju sedan lärt mig att Sverige kom ur sin fattigdom efter andra världskriget. Men innan det var vi ett fattigt land. Våldet var betydligt högre än idag. Om var femte våldtäckt idag anmäls hur var det inte på 1920 talet. Våldtäckt inom äktenskapet var ”tillåtet” ända fram till 1980 talet. Självmorden i Sverige låg fram till 1970 talet på samma nivåer som de högsta länderna idag gör.

Finns det ingenting som var bättre förr? Jo dina minnen, men annars ingenting.

  • Vi var inte mer aktsamma om varandra förr, när vi knappt hade mat på bordet.
  • Vi var inte mer snälla mot varandra, när jag knappt kunde föda mig själv och mina barn. Vi tog inte hand om barnen bättre, när de inte ens hade sina egna rättigheter.
  • Vi hade det inte ”mysigt” inne när husen var betydligt sämre isolerade.

Däremot i våra hjärnor var det alltid ”sommar och sol”, och minns jag inte de så tar jag en tid som jag ej har levt i och gör om denna. (Tror att det kallas för intelligens).

Allt nytt som kommer är faktiskt till det bättre, däremot måste jag nu i vårt överflöd börja välja. Jag kan inte äta all mat, godis, läsk etc. som ställs framför mina ögon. Jag kan inte träna 4-6 timmar varje dag för min kropp är inte byggd för det, och ”stenåldersmänniskan” gjorde absolut inte det. Jag kan inte sluta sova för att bli effektivare och kunna ta in mer i hjärnan.

Förmågan till anpassning bygger på vår förmåga att kunna välja bort. När en uppdatering kommer som är dålig kommer användare att välja bort programmet och då ”självdör” den nya uppdateringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s