I rörelse


2013-04-24 15.03.17

Ett litet bolag lever mycket på att vara i rörelse, flexibel som det så tjusigt heter. Ibland kan det bli för mycket av ”det goda” så att det uppstår en ”överrörlighet”. Det tar sig uttryck i trötta entreprenörer, låg likviditet och mycket ”give-aways” från företag till kunder. Rädslan för att tappa kunder är ofta det som driver bolagsägaren/na till att öka sin flexibilitet så mycket att mer centrala saker, såsom personlig hälsa, barn, familj, fritidsintressen kommer i andra hand. Det centrala blir kunden och dennes behov, samt att man gör allt för att behålla kunden. Behöver företaget pressa priserna gör man det.

För några veckor sedan träffade jag en VD som arbetade 16 timmar om dygnet. Hans familj såg ”ryggtavlan” av honom, men det hade inte gått så långt att ”barnen undrade vem han var”. En del av det han berättade kunde jag själv känna igen mig i, företagarens vardag, men däremot märkte jag att han hade förlorat balansen mellan företag och familj. I sin iver att vara flexibel hade det gått ut över hans egen stabilitet. Att i det skedet börja prata om affärs- och marknadsplaner var oerhört långt ifrån den vardag han levde i och var bortkastad tid. Vad han behövde, och som jag föreslog, var att skapa strukturer som var anpassade till situationen som han befann sig i, samt att prioritera rätt saker.

När man blir för ”överrörlig” stagnerar ens förmåga att utveckla sitt företag, vilket innebär att tillväxten avtar. Det blir en paradox och lösningen är att veta vart du ska röra dig åt. Det andra är att det måste finnas en balans mellan jobb och privatliv, och då måste man ibland säga nej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s