Sc…. business as usual


2013-04-25 13.18.04Denna blogg började med att jag såg Richard Branson senaste bok med titel, “screw business as usual”. Jag har ännu inte haft tid att läsa den, men den satte fingret i något som jag länge har sett. Nöjdhet! Att vara nöjd, är otroligt vanligt och så förödande för ett företag. “Business as usual” kan lika gärna betyda “dåliga-affärer-som-vanligt-och-det-är-inget-som-jag-tänker-göra-något-åt”.

När jag börjar jobba med ett företag som har hamnat i en ”nedåtgående spiral”, där försäljningen sjunker och likviditeten försvinner, går strukturer i bolaget sönder. Den vanligaste ”strukturförstörande trenden” är att medarbetare och chefer slutar att respektera arbetstider. Slarv runt kvitton, företagskort och andra administrativa områden brukar öka. När jag sedan möter säljare i dessa bolag, så har den tappade respekten för arbetstider lett till att arbetsstrukturen har börjat raserat. Det tar sig uttryck i att man ringer mindre, har färre bokade möten och då blir det färre affärer.

För att bryta detta destruktiva mönster behöver man återinför strukturer. Flextider kan vara mycket fördelaktigt när företag har en god likviditet och väl fungerande arbetsstruktur, men är förödande när bolaget har stora omsättningsproblem. Flextiden tas med andra ord bort, korta effektiva arbetsmöten återinförs, säljstrukturer återupprättas etc. Som konsult handlar jobbet mycket om att återupprätta företagskulturen, och framförallt ”screw-business-as-usual”. När sedan den rutinartade vardagen börjar återkomma är det nästan magiskt att se hur försäljningen ökar.

2 svar till “Sc…. business as usual

  1. Bra inlägg som nog får många att tänka till! Det är just när nan hamnar i den där spiralen som den går neråt, neråt….

  2. Ping: Nätverka dig till döds | DIMRO INKUBE KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s