Måndag


2013-04-06 17.59.14Det gjordes en film för cirka tjugo år sedan, som på svenska fick titeln “Måndag hela veckan”. Det handlade om en meteorolog, dryg storstadsmänniska, som blir utskickat till en landsort för att göra ett tv-inslag. Han hatar detta uppdrag, och han vill snabbt tillbaka hem när arbete är klart. Nu faller det sig inte bättre än att han nästa morgon vaknar upp till dagen som han precis har klarat av och som han inte gillar. Detta mönster fortsätter att upprepa sig, att han “fastnar” i denna gråkalla tråkiga måndag. Vi får i filmen följa personens utveckling och de våndor som han ställs inför.

Nu är vi människor så konstruerade att vi har svårt att acceptera förändringar så det händer att det även för oss blir “måndag hela veckan”. Tecken på att företag har hamnat i detta är när de pratar om att försäljningen följer den gängse marknaden. Jag vet inte hur många företag som jag har träffat den sista tiden som pratar om det dåliga Q4 2012. Dels var det en kort arbetsmånad, och ordnarna sjönk rejält i slutet av året. Samtidigt förundras jag över den ”överraskning” som det kan vara i detta. Alla visste att december 2012 var en extremt kort arbetsmånad, och att marknaderna var påväg ned hade det länge skrivits om.

Många av våra företag har byggt upp sin säljkår under gynnsamma förhållande, med stabila marknader, och det har man slagit sig till ro med. Det är ”Bussiness as usual” eller ”måndag hela veckan”.  Visst går det att utbilda i detta, men det är även en fråga om attitydförändring. För personen i filmen ”måndag hela veckan” blir det tisdag, när han har utvecklat sina mer empatiska sidor och därmed utvecklat ett större mervärde för sig själv och sin omgivning. Han utbildar sig men kunskapen om varför förändring är viktig är mer INSIKTSBASERAD. På samma sätt är det för företag. De måste våga gå in och förändra tänkandet kring försäljning, och säga ”bussiness as unusal”. Det är förändring och leder till överlevnad.

Många historiker tror att tiotalet är att likna med 1930 talet, då det var en stor turbulens och oro på marknaderna. Finanssidan säger att det ser ljusare ut framöver än vad det har gjort det senaste året. Vem man än lyssnar till kan försäljningen fungera om man orkar vara lika nyfiken på den kund som kommer in genom dörren. Är det en kund som du har träffat i femton års tid är det fortfarande en “ny” kund varje gång som han eller hon kliver in genom dörren. Du vet inte vad denne vill, men genom att ställa frågan “hur går affärerna, hur kan jag hjälpa dig?” kommer du att få ett svar. Är svaret “bussiness as usual”, då vet du att de har fastnat i “måndag hela veckan”, och verkligen behöver din hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s