Försäljning 2.0


2013-04-20 07.54.33Under en vanlig arbetsdag träffar jag åtmistone fyra tills sex säljare. Alla är trevliga, vill berätta om sina produkter men ofta tröttnar jag snabbt och det beroende på att de är enbart intresserade av att sälja sina produkter. Mina behov som kund kommer i andra hand.

När jag träffar säljare som kan sätta sig in i hur deras produkter kan hjälpa mig har de gått vidare till en ny nivå och då börjat förstå vad försäljning handlar om. De har även börjat förstå det svåra som detta ”skrå” är. Det svåra är inte enbart att sälja, utan att bygga en affärsrelation där deras tjänster eller produkter tillgodoser och löser problem ”i min värld”. Det är inte fråga om ett ”one-night-stand”, utan en affärsrelation som bygger på ett givande och ett tagande.

När jag bygger upp företag eller gör en ”turnaround” i bolag räcker det inte med att träffa säljare som förstår ”min värld”. Nej då behöver jag träffa säljare som är beredd att gå ännu längre i vår affärsrelation. Som är beredd att inte lösa problem i ”min värld” utan även i viss mån dela den. Jag behöver då möta säljare som är beredda att göra motköp mot min kund. Det finns affärsområden som detta är vanligt, men jag tycker att fler områden skulle intressera si för denna modell. De affärskontakter som är beredda att gå ända hit kommer att bli en central del av min ”affärsfamilj”, som jag vårdar framöver. När jag sedan kommer in i andra uppdrag är det självklart att jag rekommendera denna partner.

Att bygga denna typa av relationer är mycket värdefullt för ditt företag. Allt kommer inte handla om kronor och ören utan affärsrelationen byggs även på ett personligt plan. OK, allt är ”it’s just only bussiness”, men med ett större personligt engagemang kommer din affärspartner värdera dina tjänster eller produkter mycket högre än de konkurrenter som finns.

Fundera nu inför det nya året om det är någon av dina leverantörer som förstår helheten av de behov du har. Finns det några av dem som skulle kunna bli dina kunder. Slutligen kanske det är dags att göra sig av med dem som enbart kan leverera en väg, sin väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s