Strategier


2013-05-04 08.56.24För ett par år sedan kom jag i kontakt med ett företag som stod inför ett vägval när det gällde deras försäljning. Från början hade de växt genom att anställa säljare som var ute och träffade nya kunder samt arbetade med befintliga. Allt eftersom försäljningen ökade började intressenter höra av sig för att bli återförsäljare. Det var inga bekymmer, utan försäljningen ökade allt mer. Något år senare började agenter höra av sig för att lansera produkterna på nya internationella marknader. När jag träffade dem var det ett stort fokus på försäljning, mycket stress och en rädsla för att säga nej till olika erbjudande. Min bild var att försäljningen ”spretade”, var dyr för bolaget och att man var påväg att ”växa sönder”. Jodå, det kan hända fast det sällan pratas om det.

Det strategiska arbetet var eftersatt på grund av att man hade haft en mycket gynnsam utveckling och behovet av planer och strategier inte då hade behövts. Nu var det däremot bråttom att få fram en actionplan. SWOT analysen visade sig att det fanns en bättre lönsamhet och större säkerhet i att jobba med återförsäljare, men att i nuläget var beroendet av direktförsäljningen stor. Det innebar att bolaget behövde långsamt växla över till att mer jobba mot återförsäljare och börja fasa ut direktförsäljningen. Den stora utmaningen var att ändra om strukturen i bolaget där försäljningen var fokuserad på återförsäljare. Utlandslanseringen fick stå tillbaka under det första året och sedan började bolaget etablera sig söderöver.

Strategiarbete hjälper ett företag att sortera och se vad man ska börja med. Det kan vara svårt att välja när allt ser lika intressant och spännande ut, men ATT valet måste göras är helt klart. När valen är gjorda, målen och strategierna satta, skapar det en stabilitet i bolaget som är mycket gynnsamt för försäljningen. Så fundera själv, över dina mål. Inte enbart att sätta dem, utan värdera dem också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s