Försäljning


2013-05-07 11.28.44Hur säljer man en produkt eller en tjänst?

Först främst måste du behärska din produkt eller tjänst. För några år sedan jobbade jag med ett industriföretag där det tog cirka 2½-3 år att “utbilda” en säljare. Det var en komplex produkt och som dessutom krävde ett högt teknologiskt kunnande av säljaren.

Nästa steg är att veta vem man ska sälja till och där är marknad och kommunikationsplanen till stor hjälp. Via marknadsplanen får du reda på vem kunden är och kommunikationsplanen hjälper dig att påverka marknaden och få kunderna att köpa dina produkter eller tjänster. Det kan exempelvis ske via kampanjer, reklam, mässor ect. Men som sagt så är definitionen av marknadsmålen och företagets övergripande affärsidé centrala att först få klara.

Frågor i en kommunikationsplan som ska besvaras är:

 • Vem vill vi nå?
  • Målgruppen
 • När vill vi nå dem?
  • Hur ser tidplanen ut
 • Vad vill vi åstadkomma?
  • Vilka mål ska vi uppnå?
 • Hur skall vi åstadkomma detta?
  • Hur ska vi utforma, hur ser budskapet ut?
 • Var skall vi kommunicera?
  • Vilka kanaler ska vi använda? social medier, tidningar, tv ect.

Är det en mindre kampanj kan du ”rådda det” på egen hand, men är det en större företeelse behöver du ta hjälp av en kommunikationsbyrå. Men genom att du har gjort ovanstående genomgång innan du går till en kommunikationsbyrå kan du spara in stora pengar. I planen får du även fram analyser av budskapsmottagaren, medievalet och medieplanen, och det påverkar och utvecklar säljstrategierna inom bolaget.

Kommer du att sälja nu?

Nej, att du hittils har gjort ovanstående ger dig ingen garanti för att du ska få igång försäljningen. Däremot har du lagt grunden för den framtida försäljningen men nu måste du ”köra bolaget”. Alla affärs, marknads och kommunikationsplaner. Alla affärsstrategier, säljstrategier är enbart teorier och det behövs ”flesh and bones” för att bolaget ska väckas till liv. Du måste kunna gå ut och sälja produkten och dig själv. Det sistnämnda är oerhört centralt. En kund köper ofta ”dig” före dina produkter.

2 svar till “Försäljning

 1. Den första chefen jag hade som teknisk säljare, sade precis detta ”Du måste kunna gå ut och sälja produkten och dig själv. Det sistnämnda är oerhört centralt. En kund köper ofta ”dig” före dina produkter.”
  Och – jag lyckades följa det hela mitt liv. Man säljer en ”relation” innan man alls ägnar tid åt ”vad var det nu jag skulle sälja?”, hehe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s