Skynda långsamt


2013-05-12 12.46.44På 1960 talet kom en ny löptrend bland långdistanslöparna, och som var en motreaktion mot den fenomenale Emil Zátopek intervalltränande. Det gick ut på att springa 2-3 timmar i långsamt tempo så kallad LSD (long slow distance) träning. Kroppen skulle vänja sig vid att jobba under en lång tid.

Idag när jag är ute och springer eller cyklar slår det mig att det är dags att avskaffa Zátopeks intervall tränande och mer börja njuta av tränandet, löp långsamt, löp länge och njut. Det är oerhört meditativt och idélösande.

För cyklister är det än värre ställt. Jag har oerhört svårt att förstå vad en cykelracer gör på högtrafikerade vägar. När jag själv tränade mycket på min Galliano upp till 10-12 mil/pass, fanns inte en tanke på att jag skulle in i centrala delar av Stockholm. Det finns oerhört bra vägar runt om i länet, Ekerö exemplevis, som dessutom är fri från medtrafikanter.

Löpning och cykel kan ägna dig åt under hela ditt liv åt. Det handlar om att njuta av att vara i rörelse, för när skador och krämpor kommer inser man vilken fantastisk lycka det är att vara i rörelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s