Nå toppen


20130507-202351.jpg

Att komma på affärsidéer är inte svårt. Att däremot kunna vara kreativ, komma på affärs idéer och att tjäna pengar på detta är svårt. Att utöver det bli framgångsrik är inte bara svårt utan väldigt slitigt.

Vi har precis haft lediga dagar, 1:a maj och Kristi himmelsfärdsdag och snart stundar sommasemestern. Att bygga upp ett företag handlar om en livsstil där ledigheter inte existerar i volym utan i små portioner. Även när man är ledig ”lever man med bolaget”.

Ett annat centralt fokus är långsiktighet. Det tar för de flesta lång tid att bygga upp ett framgångsrikt företag. Krav på kvartalsvinster, skatteplanerande utav kapital, kan komma så småningom men ibörjan återinvesteras vinsterna i bolaget. På det viset skapar du en stabil grund att agera ifrån och därmed behålls makten över bolaget. Friskolan ”Fryshuset” har sedan starten återinvesterat sina vinster i bolaget, och jag är tämligen säker på att det idag är en av de skolor i Sverige som har makten och möjligheten att själv utveckla sin verksamhet.

En annan framgångsfaktor hos de som byggt upp stora företag är en utvecklad förmåga att kunna delegera. Ingvar Kamprad brukar påstå att han är ganska dålig på det mesta men han har alltid sett till att arbeta med de bästa människorna. Och det är säkert så att delegering är en stark bidragande orsak till att han har lyckats.

Det som slutligen ändå är viktigast är att du tror på produkten. Finns inte det kommer du inte orka bygga upp företaget. Klart att det ibland finns tvivel, men det får inte ta överhanden, för sanningen är att ”tron kan försätta berg” och tappar du den dör allt.

Men alla behöver väl inte nå toppen?

Nej, det är sant, men det finns en djävulsk paradox i företagandet, och det är det att ”om du inte siktar till stjärnorna når du ingenstans”. Allt för ofta ser jag att företag inte vågar se sig själv som en stor ”vinnare” och då är det svårt att vinna. Kommer du ”tvåa” i en upphandling får du ”ingenting”. Väljs ditt förslag till det näst bästa får du ”ingenting”. Förhoppningsvis lär du dig något på det, så att du kommer ”etta”, då kan du få in pengar och få ”mat på bordet”. Men att vara näst bäst är det samma som ”first looser”, så krasst är det. Så för att lyckas med sitt företagande behöver man ha stora visioner, tro på dem, våga sikta mot stjärnorna för att kunna ta hem ordrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s