Jorden är platt


2013-05-16 10.47.40Jorden är platt i vissa avseenden eller rund (oval) i andra avseenden, beroende på vilket perspektiv vi pratar om. Att ha kontroversiella åsikter har alltid varit och är utmanande. Att idag påstå att jorden är platt, som på bilden, kanske mer ses som ett komiskt påstående idag och inte så stridbart som det förr var. Däremot finns det andra påståenden som kan vara jobbiga att ta del av.

Står ett företag inför likvida problem, krånglande försäljning, för stora utgifter är det inte visionsarbetet som behöver vara i fokus utan mer dag-till-dag åtgärder. Frågeställningar att då brottas med är exempelvis ”Hur mycket säljer vi ?”, ”Strukturer för säljare”. Det hjälper inte i detta läge att tillsätta en kommission eller göra en utredningen för det är åtgärder om sker på ett ”annat plan”. Med andra ord så är jorden är rund på ett plan, men på en mer konkret och vardaglig nivå, så är den platt. Det innebär att åtgärder måste vara avstämda för den nivå man pratar om. Det finns många goda exempel på där man kommit tillrätta med vinterkräksjuka på sjukhus, genom att skärpa hygienrutinerna. En konkret åtgärd mot ett konkret problem. Utredningar och analyser är abstrakta åtgärder mot abstrakta problem. Tyvärr är det allt för vanligt att dessa två perspektiv blandas ihop och då blir det väldigt fel.

Vi ser exempelvis klimatskeptiker som gärna blandar dessa två perspektiv och då framstår klimatförändringar som naturliga klimatväxlingar som alltid har funnits. Ett annat populärt område att göra detta inom är när bolag går dåligt. Istället för att fokusera på konkreta vardagliga problem fastnar man irrelevanta rapportskrivande, marknadsplans utvecklingar etc. Fel åtgärd på fel nivå.  ”Jorden är rund”, blir normgivande och därmed har ”standarden” för problemet slagits fast.

Om vi tänker oss att vi skulle kunna gå ned på exempelvis skalbaggars nivå och förstå dem skulle de med all säkerhet hävda att jorden är allt annat än rund, eftersom de lever på en annan nivå än vad vi gör. Vi skulle kunna vidga våra egna perspektiv och hävda att ”ibland är jorden rund och ibland är den platt, beroende på vems perspektiv man tar”.  Det skulle kunna utveckla den ”normalitet” som vi har definierat, och ge oss en större förståelse för den ”helhet” som vi lever i.

Ett företag måste ständigt kunna ifrågasätta sina normer, ”det är marknadens fel att försäljningen viker” är en ”jorden-är-rund-norm” och måste kunna ifrågasättas. Ofta är företagets försäljningssida inte van vid att ställa om sig efter marknadens nya krav, med andra ord används samma strategi vid uppgångar som vid nedgångar. För att kunna bryta detta behövs det andra perspektiv, normer och konkreta åtgärder. Ibland kan detta göras internt men i de flesta fall behövs det externa personer som kan ifrågasätta olika lösningar, inte förstå företagets normer, och våga föreslå konkreta lösningar på konkreta problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s