Fredag


2013-05-03 07.01.35Idag fredag, sista arbetsdagen denna vecka, finns det saker man kan göra T.ex. kan du förbereda din kommande försäljning inför nästa vecka, sätta veckans försäljningsmål, se över vilka du ska ringa och när du kan ta möten. Jag är en person som gillar tidiga morgonmöten. Ibland har jag jobbat med företag där vi har haft styrelsemöten mellan 7.00-8.30 och sedan vid 9.00 börjar de mer rutinartade säljprocesserna.

Ringa på förmiddagen och ta affärsmöten från lunch och framåt, så brukar min vardag se ut. Undantaget är måndagar. Måndagar är den dag då de flesta bolag har sina veckomöten, de går igenom sin egen struktur för veckan, och det är den dagen när jag brukar börja ringa efter lunch. Fredagar är den dagen där inga beslut vill fattas efter lunch, vilket gör att företagsrepresentanter kan nås på förmiddagen sedan “stängs butiken”.

För några år jobbade jag en del med Storbritannien och slogs av den stora skillnaden när man var tillgänglig eller inte. Där kunde jag även nå personer på en sen eftermiddag, boka möten eller ha affärsluncher en lördag. Nu finns det en del förändringar som är på gång även här, exempelvis telefonförsäljning efter 18.00, men det är mer B2C än det som jag jobbar med. Däremot är lördag och söndag telefonfri.

Nu tror jag att vårt “mindre säljfönster” (måndag eftermiddag-fredag förmiddag=4 dagar) kommer förändras. Företagens krav på ökade vinster kan ske på två sätt antingen genom att dra ned utgifterna eller öka försäljningen. Det förstnämnda är vi ganska bra på och vi har blivit ännu bättre sedan 2009 då den senaste stora krisen var. Däremot måste försäljningen utvecklas, och hur vi ser på vår egen försäljning.

För några veckor sedan var jag och lyssnade på fem börsnoterade bolag. De förklarade hur bolagen mådde, hur de hade greppet omkring ekonomin, och att allt fokus var inställt på att sälja, sälja och sälja. På min följdfråga över HUR detta skulle gå till, blev det tyst. Hade jag ställt samma fråga om HUR besparingarna skulle genomföras, hade jag fått ett fem minuters svar. Kontentan är att CFO området är väl etablerat, men försäljningen är inte på samma nivå.

Men idag är det fredag som är första dagen i livet, lördag och söndag där kraften samlas för att kriga på måndag. Denna dag är inte slutet på något, utan början på det som komma ska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s