Det är kö till toppen


2013-05-29 08.31.10-3Igårdagens Aftonblad, kunde man läsa om alla turister/alpinister som ska bestiga Mount Everest. Nu har det blivit så många att det är ”kö upp till toppen”. Det är också den högst belägna kyrkogården som finns, för att det är många som har dött genom årens lopp. Men vad är det som styr männiksor att lägga ned enorma summor på resandet, utrustning, utsätta sig för livsfara, för att slutligen konstatera att det är så många att det ”är kö upp till toppen”.

Behovet av att få vara först, störts, högst upp etc. tyck vara en inre drivkraft hos många människor. Det andra centrala tycks vara att våga ta risk. Hos många entreprenörer möter man dessa två områden. Drivet till att bygga och utveckla sitt företag och modet att våga ta risk är en del av vardagen för många entreprenörer. Även fast det kan innebära svåra konselvenser så är risk utsättandet stort hos många entreprenörer.

Ibland händer det att koncept som företag har utvecklats har överetablerats, nu senast kan man se detta inom musikfestivaler, och då behöver man byta väg. det är här som en alpinist och en företagare skiljer sig åt. En alpinist kan stå i kö och vänta på att bestiga toppen, men en entreprenör kan aldrig be om ”ursäkt” för sin existens, utan måste antingen ta sig förbi konkurrenterna eller välja en annan väg.

2 svar till “Det är kö till toppen

  1. Slutsatsen är inte helt klockren. ”En alpinist kan stå i kö och vänta på att bestiga toppen…”. Njae, alpinisten i detta fall gör det med ständigt ökad risk för att dö. Varje extra minut man befinner sig på så hög höjd ökar risken. De flesta som dör där uppe gör det inte pga fall eller skada, utan som en följd av exponering.

    • Tack Anna för ditt påpekande och förstår den risk som väntandet innebär. Förstår att det viktigaste är att fatta beslut snabbt.
      Där finns likheter med att driva företag. Många företagare går under på grund av obeslutsamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s