Överkommunikation


2013-04-28 07.17.08I dagens kommunikativa samhälle är det inte svårt att skapa kommunikationen, däremot är det svårt att nå ut till personer som vill läsa och lyssna. Det är cirka 16% av dina följare på Facebooks som läser det du skriver. Det andra är att kommunikationen idag skapar enorma volymer av dokument och versioner. Exempelvis så är dokumentationen kring Palme mordet större än mordet på JFK. (USA,s president)Det finns så mycket dokumentation kring dessa ärenden så att det idag inte finns någon som längre kan få en övergripande inblick i materialet.

Att nu hela det kommunikativa samhället är påväg till att bli ”överkommunicerat” leder det till att vi slutar att lyssna? Nej så är det inte, men däremot kan en ”kommunikationskanal” bli för överetablerad så att personer som ska ta emot budskapen överger ”kanalen”. Däremot slutar ingen att kommunicera, men det kommer att ske på ett annat sätt. Jag hörde från en kommunikationskonsult att man har börjat jobba med tystnaden mellan det som kommuniceras. Det är inte ologiskt i sig men, det svåra när man gör någonting helt annat, är att få med sig företagen i det ”nya”. De vill hellre göra det som tidigare har fungerat.

”more of the same” stiftades som begrepp på 1950-talet och det byggde på att när man står inför ett problem har vi en benägenhet att fortsätta att göra det som inte fungerar. Någon gång i tiden har detta sätt funkat, men i och med att din omgivning har ”lärt sig” dina beteenden når inte kommunikationen fram. Det märker du av och fortsätter med att göra mer av det som inte nu fungerar. Det är det här som de ”kommunikativa arenorna” står inför.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s