En tunn tråd


2012-09-15 03.46.15Det mesta som omger oss är alltid skört och kan snabbt förändras. Förmågan till anpassning är kanske det som mest skiljer oss från andra djurarter, men det ändå svårt i praktiken att göra nödvändiga beslut när livet förändras. Det är på samma sätt att driva ett företag, förmågan till anpassning leder ofta till att företg överlever. Det är enkelt i teorin, men svårt i praktiken.

En annan vanlig förmåga vi människor har inträder när det går bra under en längre tid. Då är det lätt hänt att vi hamnar i en känsla av ” osårbarhet” som ofta leder till det som kallas för högmod. Tillskillnad från våra andra djursläktningar hamnar de inte lika enkelt i detta för att högmod är kopplad till intelligens. Fenomenet skrivs det tidigt om, högmod är en av sju dödssynderna, troligen på grund av att det alltid har följt människan. Det finns även åtskilliga exempel på när hela samhällen, företag, organisationer etc. har gått under på grund av högmod.

I det dagliga drivandet av ett företag är det alltid en balans mellan de två ovanför beskrivna områdena. Förmågan till anpassning och att förhålla sig till att företaget går bra. Det är enkelt i teorin, men svårt i praktiken. I teorin är det lätt att förstå att det är ödmjukhet som hela tiden kan göra mig som företagare vaken inför de utmaningar som jag dagligen står inför. Men om jag i praktiken ser mig själv som ”osårbar” ja då är det en tidsfråga innan jag har styrt företaget i botten.

Att driva företag är som livet i övrigt. Det som du just nu äger vet du att du har, men imorgon kan allt vara förändrat, och då är förmågan till anpassning det som avgör om det lever vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s