Dela med sig


2013-06-08 11.10.52För några år sedan var jag på ett nätverksmöte med andra företagare och konsulter. Han som ledde mötet ställde frågan om alla som var där var intresserade av att göra affärer. ”jaaa” svarade alla. ”hur många av er vill köpa något idag”, ingen sa någonting. Alla var där för att sälja till alla, men ingen var där för att köpa.

Att nätverka, jobba med sociala medier handlar till 100% om att hjälpa andra så att de kan hjälpa dig med att exempelvis göra affärer. Christer Edman, som jobbar mycket med sociala medier, tar i sin senaste blogg ”Delar du med dig och för fram dina vänner i sociala medier?” upp detta ämne. Han påtalar där fram vikten av att lyfta fram andra personer än dig själv i dessa sammanhang.

Tanken i sig att ”ge för att få” är urgammal. I alla religioner så finns denna tes med i olika former, för att grunden i alla kollektiv är att alla har tilliten till att ge för att få. Det är enkelt i teorin, men mycket svårare i praktiken. Idag när alla vill synas och individ fokuseringen är enorm, så ”ska jag föra fram andra än sig själv”, ”vågar jag lita på detta?, fungerar det?, är det sant?”. Jodå det har alltid fungerat och kommer alltid att fungera, men det ska vara svårt att lita på. För i detta svåra föds nämligen villkor.

Mina barn fick från början villkorslös kärlek, men efter ett tag kom villkoret ”för att få måste du ge”. Samma krav måste jag även ha på andra för att inte bli utnyttjad. Alla kan ge, men har du blivit utnyttjad, kommer du att tappa tilliten till att ge och skepsisen mot det kommer ta över. Istället börjar du då att predika Gordon Geckos tes ”greed is good”.

2 svar till “Dela med sig

  1. Tack Dick! Bra analys och framförallt vikten av att alltid ge utan förväntan att få något tillbaka som kan diskuteras kring. Jag brukar säga att man ska bara ge om det känns bra att bara ge och all typ av förväntan på mottagaren inte finns med. Oftast kommer det tillbaka från någon annan än den man gav till så det blir som, ”Pay it foward”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s