en annan start på dagen


20130608-144421.jpgI vanliga fall brukar mina möten med kunder inträda efter klockan nio på morgonen. Som konsult kommer jag in när företaget redan har ”samlat” ihop sig och är beredda på att ta emot. Varför det är så beror nog mer på gamla traditioner. I ett företag, som jag jobbade med för några år sedan, lade vi styrelsemötena mellan 6.30-8.00. Det innebar att när mötena var färdiga började den ”ordinarie arbetsdagen”. Visst var det tidigt, men å andra sidan blev styrelsemötena effektiva och mycket blev gjort innan ordinarie arbetsdagen började.

Varför så mycket extraarbete och mötestid ska läggas på eftermiddagar eller efter ordinarie arbetstid, hänger nog mer på traditioner än anpassning av dagens samhälle. Att den traditionella arbetarklassen alltid har börjat tidigt är väl accepterat, men samhället har genomgått stora förändringar de sista årtionden och till exempel är många byggen igång hela helger, sent på kvällar för att anpassa sig in i den tid som nu råder. Det kanske är dags att även tjänstemannasidan börjar förändra sina tider.

När jag jobbar med mindre företag är flexibiliteten stor men har de ett fåtal stora huvudleverantörer styrs de ofta av deras krav och tider. Däremot kan en ett mindre företag med många kunder skapa sig ett större utrymme att själv diktera olika villkor. Nu händer det inte så ofta utan allt för flexibla och frikostiga förslag till kunderna gör att man så småningom förlorar sin flexibilitet. Leverans, snabbt, gratis, blir ”honnörsord” och den som förlorar på detta är företagsägarna. Jag tror att om vi ska kunna ha hög innovation på arbetsplatser måste flexibiliteten i bolaget behållas så långt det går, utan att det går ut över anställda eller ägarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s