Arbetshaveri


2013-06-02 12.25.47-2Att allt färre personer gör allt fleras jobb har varit en utveckling sedan början av 1900 talet. I och med att allt färre behövdes i tillverkningsindustrin började den offentliga sektorn att öka, och därmed kunde man hålla uppe sysselsättningen. I början av 1990 talet har arbetslösheten börjat att stiga och den har mer och mer ”klistrat sig fast” i samhällssystemet. Det finns nog idag ingen som kan tänka sig en ”nollvision” här. Vi har idag ungefär 8% som är arbetslösa, men för ungdomar är den siffran betydligt högre. Vi har dock mer och mer accepterat dessa höga nivåer och försvarar siffrorna med att ”det är ändå bättre än i Spaninen och Grekland där arbetslösheten är över 20%. ”.

Nu pratas det om medborgarlöner, som vi har provat utan lyckat resultat, för att bibehålla systemet intakt. Det läggs enormt mycket energi på att försvara de bidragssystem som vi har, men betydligt mindre på att skapa förutsättningar för att jobben ska bli fler. Det var efter andra världskriget som vi som land tog oss ur fattigdomen och kunde börja exportera vår produkter till andra länder. 1993 hade vi 14 bolag på Fortunes 500 lista idag har vi 3. Det är denna lista som visar på de 500 mest framgångsrika företag i världen. T.ex. har Schweiz under samma period gått från 9 till 15 företag. De bolag som idag kvalar in är bildat före andra världskriget eller strax efter. Vi har inget bolaget som är bilda på 1970-80 eller 90 talet som är med på denna lista. Vår tillväxt har mer och mer avstannat sedan 1970 talet och nya framgångsrika bolag har vi inte kunnat skapa.

Orsakerna är säkerligen flera men två som absolut har spelat in är förnekelse och acceptans. Dessa två starka försvarsmekanismer är något som system använder sig av för att bibehålla balans. Så länge som balansen finns behöver individer i ett system inte ställas inför förändringar, däremot kan individer må dåligt över den situation som de befinner sig i men det är underordnat det funktionella i ett system. Därför är det mer intresse av att satsa 3 miljader på jobbcoacher, som bibehåller balansen i systemet, än att förändra förutsättningar för att få fram fler jobb. Ska arbetslösheten kunna påverkas måste det tillföras pengar som kommer från andra länder. Vi måste börja exportera produkter och tjänster som andra länder behöver.

Sverige är nog världsmästare på innovationer, skulle det finnas ett OS skulle vi ta guld i alla klasser. Men innovationer i all ära, det centrala är hur det ska gå att sälja produkter som kommer ur dessa innovationer, och där är vi tyvärr väldigt dåliga. Med andra ord behövs det inte mer pengar för att starta ännu fler företag, utan pengar till att utveckla de bolag som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s