Förr och nu


2013-06-12 08.46.47Trots att allt går så snabbt i dagens samhälle sker det mer på kommunikativt plan. Hur vi exempelvis driver företag förändrar sig inte så snabbt över tid. Jag läste igår om bröderna Nils och John Ericsson, som var en av våra största entreprenörer vi har haft i vårt land, och slogs av den förslagenhet dessa bröder besatt. De föddes i början av 1800 talet i Långbanshyttan. De hade en fallenhet för mekaniks kunnande och att hitta på lösningar vid byggnationer. Balthazar von Platen upptäckte detta och använde sig av dem när han byggde Göta kanal. Medan Nils blev kvar i Sverige for John till England och så småningom till USA. Han utvecklade där propellern och det ultramoderna stridsfartyget Monitor. Med denna båt sänkte Nordstaterna, sydstaternas fartyg USS Merrimack, under amerikanska inbördeskriget. John Eriksson blev hyllad efter kriget och vid sin död fick han en statsmannabegravning. Han ligger begravd i Filipstad och har där ett monument som den amerikanska staten sköter om än idag.

Vad kan vi lära oss av dessa två uppfinnare som var födda i en tid när Sverige var extremt fattigt, (har ingenting med ”nyfattigdomen” som det pratas om idag) där utbildningsnivån var mycket låg och det teknologiska kunnandet var vagt.

 • Allting går.
  • Kunde dessa två bröder åstadkomma det som de gjorde så visar de på att allt går
 • Våga förlora.
  • John Ericsson var mycket när att vinna ett lopp för ånglok. Hans lok ”novelty” ledde klart till sista dagen då motorn gick sönder. Han kunde vända denna motgång till en framgång
 • Sälja sina idéer.
  • Grunden till Monitor, krigsfartyget, såldes först in till Napoleon XV i Frankrike men han passade. Åtta år senare köpte USA:s nordstads sida detta fartyg och slog ut sydstaternas USS Merrimack.
 • Aldrig vara nöjd
  • Båda bröderna uppfann mycket under sin livstid, inom många olika områden.
 • Lär av en mästare
  • Båda var med och byggde Göta kanal under Balthazar von Platen, och de fick där ett gediget kunnande i att hålla i stora processer, utveckla innovationer till funktionella produkter.
 • Utveckla färdiga koncept
  • De uppfinningar som skapade deras framgångar byggde i de flesta fall på befintliga produkter. Propellern var uppfunnen men John Ericsson utvecklade den till en modern produkt som än idag används.

Många gånger när jag träffar företagare kommer man snart in på det unika. Självklart måste man kunna lyfta fram sitt unika koncept framför konkurrenterna. Men det betyder inte att allt ska vara nytt eller att man tror på detta. Glöm!! ” jag har kommit på en ny produkt som ingen annan har gjort”, i de flesta av dessa fall finns en anledning varför ingen har kommit på denna produkt-det går inte tjäna pengar på den. Lär av bröderna Ericsson, utveckla och förfina befintliga produkter.

Lär av andra är ett annat råd. Det finns mycket erfarenhet som andra företagare har, lär av dem. Även fast de inte är verksam i ditt produktområde finns det mycket inom marknad och försäljning som är universellt.

Fira framgångarna, men gå vidare dagen efter. Var aldrig nöjd. Sälj in dina idéer trots att du kommer att möta ”nej”. Ett ”nej” och nederlag är väldigt lärande men sluta inte att tro på dina idéer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s