Cash is king


2013-04-28 07.13.14En stor skillnad mellan dagens och gårdagens företagande var finansieringen. Förr var det vanligt att många åtagande skulle vara självfinansierade innan de kunde realiseras, men så är inte fallet idag. Det har öppnat upp för investerare som är mycket intresserad av att investera, men mindre intresserade av att utveckla bolagen.

Ett ny – gammalt fenomen som jag har stött på mer och mer är ”cash is king”. Den som har kontanter kan styra sin tillvaro eller som Göran Persson uttryckte det, ”den som är rik på skulder är inte fri”.

Jag träffade för några år sedan Boris Lennerhov då VD för GeKås i Ullared idag koncernchef för koncernen GeKÅs, (GeKås är en butik som omsätter nästa fyra miljarder per år) och han berättade om den stugby och camping som de skulle bygga på området. Jag frågade hur banken ställde sig till det hela, då tittade Boris på mig och sa ”vi självfinansierar hela bygget ”cash is king””.

För några månader sedan var jag och lyssnade på Bejer-Alma Invests VD Bertil Persson som berättade om deras framgång. Bolaget har idag inga skulder och en kassa på cirka en miljard. En del investerare stör sig på detta och tycker att bolaget kan öka sin utdelning. Svaret är att de självfinansiera köp av andra bolag vilket är en stor rörelsefrihet. ”cash is king”.

Det finns två orsaker till att dessa bolag har valt denna strategi. Båda bolagen har majoritetsägare och det andra är att det har varit en uttalad strategi sedan länge. Ser allt för ofta alla emissioner som görs och ägandet ”späds ut” allt mer i bolaget, och därmed tappar man handlingskraften. Den handlingskraft som behövs för att skapa ”Cash is king” och därmed få handlingsutrymme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s