Ett annat perspektiv


2013-06-15 14.17.01Jag var för några dagar sedan på Åhléns och hamnade då högst upp på deras café. En magnifik utsikt mötte mig och solen den strålade som en högsommardag. När jag stod där och ”tog in” intrycken slog det mig att saker förändras när man ser dem ur olika perspektiv. Sergelstorg fick ett helt annat uttryck när jag betraktade det från ovan än när jag ser den i markplan. I markplan funderar jag inte längre på vilket intryck den skapar eftersom det är en del av min vardag att gå över eller förbi den. Men när jag stod på Åhlénstaket fick jag ett nytt intryck.
Ofta när jag möter bolag, lyssnar på dem märker jag att olika lösningar man har är skapta ur ett perspektiv. Det har tidigare fungerat men nu när en förändring är på intågande är det tveksamt om det ”gamla” kommer att fungera. Att då försöka se på saker ur en annan ”vinkel”, byta perspektiv, kan leda företaget fram till en ny lösning.

Behöver allting vara nytt?

Nej inte alls. Det som förr fungerade kan idag inte fungera, men imorgon kan det fungera igen. När exempelvis Grekland vann EM i fotboll 2004, gjorde man det på en taktik och en uppställning som fungerade 1974. Under 1980-talet och framåt fungerade denna taktik inte alls, men som sagt var 2004 funkade det.

I dagens mejl-trafik är det snart sagt omöjligt att nå fram med mejl till nya kunder, de åker i SPAM lådan. Därför har fler och fler börjat gå över till handskrivna adresser som skickas per post. Något långsammare men det är större chans att kunden läser detta. Det innebär att mycket av dagens elektroniska e-brev kommer att ersättas av ”gårdagens pappersbrev”.

Som jag skrev i början är att när jag går samma väg så blir detta en vardag, men när jag byter perspektiv ”återupptäcker” jag platsen. Men blir det nya perspektivet min vardag faller det snart in i glömska och blir min vardag.

En konsults uppgift är många gånger att lyfta fram andra perspektiv. Betrakta utmaningar från andra vinklar och samtidigt inte krångla till det. Efteråt när det är löst kan det se så enkelt ut, men det svåra är inte att komma på en lösning utan våga lyfta fram andra perspektiv och få acceptans för dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s