En annan marknad


2013-06-18 18.58.02Som ansvarig för Sverigekontoret för management bolaget TCii, har det blivit många resor fram och tillbaka mellan London och Stockholm och jag har kunnat följa de återhämtningar som har skett där. Men det är långt kvar innan man har den stabilitet som finns i Sverige, däremot har många företag sökt sig till andra internationella marknader. TCii märker detta genom att orderingången från främst Kina, Indien och Indonesien växer stadigt.

När Storbritannien hamnade i kris påverkades den inhemska handeln negativt, det ledde i sin tur att företagen började söka sig längre ifrån sina hemmamarknader. Men för att göra sådant så behövdes det kapital för nya investeringar som behövdes göras exempelvis ny logistik.

Brist på kapital har varit påtaglig, under de senaste åren, vilket har öppnat upp för andra investerare att kliva in. Sanningen att ”det alltid finns kapital” är sann, däremot får man alltid betala för kapital som finns beroende på ”hur efterfrågan” ser ut. Det finns med andra ord kapital att få tag i men det kostar, och som sagt var är det inte banker som lånar ut kapital utan andra finansiärer. En del hävdar att man skjuter problemen framför sig, medan andra menar att kapitalet får ”hjulen att börja snurra”.

Jag kan se att kapitalbristen är påtaglig här hemma, men att vi inte har lika många ”finansieringskanaler” än, men jag är helt övertygad om att det kommer. Jag tycker att det finns mycket som vi i Sverige kan lära av Storbritannien. Dels behöver vårt ledarskap bli tydligare. Ibland finns det tid och utrymme att diskutera saker, men när man är i ett pressat läge är det viktigt att kunna ta beslut. Man tar inte alltid ”rätt beslut”, men det fattas beslut.

Ett annat centralt område som de är mycket duktiga på är att ta hand om kompetens som kommer till landet. Integrationsområdet har de jobbat med mycket länge och det är betydligt mer accepterat att business går före hudfärg eller nationalitet. De är därmed även mer tränade i när de ska göra avtal med andra länder än vad vi är. Internationellt sett anses ”svensken” vara naiv och godtrogen.

Storbritannien är även ett land som har genomgått många kriser och klarar samtidigt av att upprätthålla en vardag i detta. De är stolta över sitt land och lyfter inte fram sina tillkortakommanden, som vi är mycket duktiga på.

Det är bättre att vi börjar och jobba med det som vi inte är så bra på. Och kanske det viktigaste ”ibland måste du orka ta skit”. I resten av världen orkar man sådant och accepterar att det finns och jobbar du med andra länder blir du snabbt varse detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s