Säljstrategiska val


2013-06-25 08.02.03Som jag tidigare har skrivit om så är försäljningen i ett företag ”blodomloppet” i ”företagskroppen” och finns det ingen försäljning i ett bolag finns ingenting. Men hur går man då tillväga för att hitta kunder och börja sälja till dem.

Ett första steg är att veta vem kunden är och det får man fram via en marknadsplan. Den behöver inte vara så avancerad, men ska besvara frågan om vem kunden eller kunderna är. Prissättningen, som är en del av positioneringen, på produkten eller tjänsterna styr också utbudet av kunder.

När man har fått en någorlunda klar bild över kunden är nästa steg att se vart den befinner sig. I det området som kunden är ska exponeringen av produkten påbörjas. Ser allt för ofta exempel på nätvärkande där produkten inte matchar det nätverk man riktar den mot. Det innebär att det inte kommer uppstå någon försäljning där.

Slutligen har man klart för sig vem kunden är, vart den rör sig och hur exponeringen ska se ut, så kommer det slutliga arbetssamma momentet. Att möta kunderna. Knacka dörr, ringa, vara besvärligt påträngande, ta nej och nej igen är en del av denna vardag. Försök har gjorts att kringgå detta men det funkar sällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s