Säljstrategier inför hösten


2013-06-18 14.59.272För att nå fram till rätt kundgrupp behöver du skapa en struktur för detta. När det sedan är gjort är det enklare att veta i vilka sammanhang som du ska synas i och hur, med vem etc. Med andra ord behövs det en kommunikations strategi. Några enkla frågor som behöver besvaras är:

 • Vem vill vi nå?
  • Målgruppen
 • När vill vi nå dem?
  • Hur ser tidplanen ut
 • Vad vill vi åstadkomma?
  • Vilka mål ska vi uppnå?
 • Hur skall vi åstadkomma detta?
  • Hur ska vi utforma, hur ser budskapet ut?
 • Var skall vi kommunicera?
  • Vilka kanaler ska vi använda? social medier, tidningar, tv ect.

När dessa frågor är besvarade är det dags att ta fram en säljstrategi. Olika produkter, olika målgrupper kräver olika säljstrategier. Det som fungerar inom ett område är helt ofunktionellt i ett annat. Det som ändå är centralt är att vara tydlig med vad du vill när du möter kund. Idag är det otroligt mycket ”snömos” hos många säljare innan, jag som kund får reda på vad de vill sälja. Var tydlig, var ärlig orka ta ett nej, och jobba sedan vidare med detta. Ett nej är aldrig definitivt, utan början på ett närmande till kunden. Den längsta tid jag har lagt ned på en kund är två år innan vi har satt oss ned och påbörjat ett jobb.

Säljstrategin ska fortsätta med de frågor som kommunikationsstrategin satte fingret på, men en strategi är ingenting om det inte finns mål, därför behöver man sätta det. Vi vet nu vem som är kunden eller kunderna, men vi måste veta hur mycket pengar som måste in i bolaget. En likviditetsbudget kan hjälpa till med detta. Där kommer frågorna att bli

 • Hur mycket måste jag sälja per dag för att det ska fungera?
 • Hur många kunder är det?

När du nu vet detta kommer nästa steg, där du utifrån marknadsplanen vet vem kunden är. Hur många

 • Av dessa ska jag ringa till?
 • möten ska jag ha i veckan?
 • vilket resultat vill jag få ut av varje möte?

Du börjar med andra ord skapa en lista, säljplan som ligger till grund för att strukturera upp ditt arbete.  Medan marknad och kommunikationsplan visar i vilket område som du ska sälja i.

En del tycker det är svårt att ringa och boka möten och visst finns det andra sätt. Det centrala är att få igång kundmöten så att du får en möjlighet att visa dina produkter och hur dessa kan hjälpa kunden. Minns också att det alltid är mer kostsamt att sälja till en ny kund än till en befintlig. Det beror på att den nya kunden inte känner dig och behöver bli trygg med dig i en framtida säljprocess, det problemet finns inte hos en etablerad kund. Så det kan finnas ett värde i att gå igenom din ”gamla” kundstock och boka möten med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s