..solen den skiner och himlen är blå…


2013-07-01 08.53.19-2Nu i sommartider kan det vara dags att se över sin verksamhet. Mycket hinner hända på ett år och ligger den senaste översynen flera år bort, så är det dags. Varför man ska göra det är för att man förlorar pengar på att låta företaget ”tuffa på”, utan att då och då se över verksamheten.

Det vanligaste området som brukar vara eftersatt är visionen, vad man vill med företaget, eller vad ägarna vill med bolaget. ”Tjäna pengar”, är standard svaret och det är centralt till att börja med, men när företag börjar generera vinster år efter år, räcker inte denna vision. Kanske dyker det upp egna behov som är mer centrala än att tjäna pengar. Det kan exempelvis vara, få vara mer med familjen, mer frihet etc. Det personliga egot brukar göra sig mer gällande när det går bättre och bättre för ett företag och är man fler ägare, kan dessa behov bli mer centrala än vad som är bra för företaget. Förtydligar man inte detta har jag allt för många gånger sett att bolaget ”dras sönder” av olika individers vilja och då brukar framgången också ta slut.

Strategier och mål, behöver utvärderas och utifrån det förändras eller förnyas. Marknadsplanen uppdateras, lägga kommunikationsplanen för kommande år. 

Ett annat område som är centralt att se över är försäljningen. Hur följs de strukturer som man har satt upp, efterföljs mål osv. Trots att det går bra för företaget finns det ingen anledning att förenkla säljstrukturen så mycket att man tappar kapital, genom att minska ned antal kundmöten i veckan.

Slutligen ger en genomgång av företaget nya insikter. Insikter skapas genom olika erfarenheter, utbildningar som man har gått samt tid till reflektion. Som bolagsägare är man van att fatta beslut, och de erfarenheterna ligger till grund för en ökad insikt om sitt företag, den marknad man agerar på etc. Däremot brukar det vara ont om tid för funderingar som inte ligger i det operativa fältet. Sommaren är ett ypperligt tillfälle när många verksamheter går ned i ett annat tempo, och tid för eftertanke kan ta plats. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s