Säljare…telefonsäljare…


20130713-095327.jpg

”Ska det finnas sådana jobb?”, frågade journalisten. Inslaget på tv handlade inte om miljöfarliga arbeten, hälsofarliga jobb eller andra obskyra yrken. Nej, inslaget handlade om telefonförsäljning. Min första tanke var, hur skulle frågan uppfatats om den hade ställts mot journalistkåren.

Jag kan inte påstå att jag själv är speciellt glad över alla säljare som vill sälja olika saker till mig, ringer på tider när man inte vill prata med någon annan än sin familj etc. Det ligger i kundens natur att vara kritisk och icke medgörlig i en säljprocess, säljarens jobb är att skapa förtroende och trygghet. Ibland funkar inte det och jag kan känna mig irriterad och trött på säljare, men att gå så långt att man vill ”utrota” en hel yrkeskår är helt horribelt.

Säljare är drivkraften i bolagen, utan dem finns ingenting. Eftersom vi lever i ett fritt demokratiskt land, har vi en fri marknad, med fördelar och nackdelar. Det finns ingen ”Stat” som skjuter till pengar om försäljningen inte fungerar, denna modell förordar dock en del politiker, men den har alltid misslyckats.

Försäljningsjobb har varit ett första jobb för många och en hel del har sedan stannat kvar i denna bransch. Jobbet är lukrativt, hårt, oerhört utvecklande och hatat av samhället. Det sistnämnda förstår jag inte. Utan säljare dör landet Sverige mycket snabbt, massarbetslöshet och nedskärningar i välfärdssystemet skulle snabbt bli en vardag för oss. Vi ser det i vår omvärld och det kan även drabba oss. Däremot stannar inte Sverige om andra yrken försvinner som exempelvis journalister.

Nästa gång en telefonförsäljare ringer dig var glad att de finns och gör sitt jobb, däremot är det inte menat att du ska köpa allt utan mer uppskatta rätten att få säga NEJ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s