En bok


20130714-120917.jpg

Läser en liten bok som handlar om Coca-cola och blir imponerad av hur tidigt ute man var med att positionera varumärket. Tidigt insåg man att drycken i sig inte kommer att vara det som gör om man vill dominera en marknad, utan mer hur produkten ska kommuniceras ut till kunden. 1901 lade man ut i marknadsföring $ 100 0000 US och 1910 $ 855 000 US. Försäljningen steg från 4900 l/dag till 43 000 l/dag.

Man ”bombade” inte marknaden, som är vanligt idag, utan man var tidigt ute med vilken kundgrupp man ville nå.
Pengarna användes för att skapa bruksprodukter som exempelvis glas, almanackor etc. (därför finns det en stor samlarmarknad efter deras produkter). Kunden fick förutom upplevelsen av att dricka drycken, också möjlighet att köpa ett ”minne” av den. Det är vanligt idag, men de var först ute med detta.

Designen av glasflaskor och förpackningar var också en central del i marknadskommunikationen och självklart tog man även fram den första burken som fanns med på en rymdresa. det som vi idag kallar för innovativa företag, var de med och ”uppfann”.

Att vara nummer två och tre är oftast enklare än att vara nummer ett. Som tvåa eller trea kan du ”kopiera” den som leder, men som nummer ett tillkommer en kostnad som stavas I-N-N-O-V-A-T-I-O-N.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s