Cykeln


2013-07-16 17.36.21Den här årstiden är när cykeln kommer bäst till pass, och det märks på antalet cyklister som är ute och cyklar. Det är en enorm frihetskänsla att kunna cykla och ta sig fram i Stockholm och jag upptäcker andra sidor av staden än när jag kör bil.

Cykeln har betytt oerhört mycket när länder har urbaniserats. Exempelvis gjorde band cykeln samman byar och städer så att arbetskraften blev mer rörlig, men omflyttningen gjorde att människor bildade familjer på andra orter än ursprungsorterna.

Vi hade ett högt teknologiskt kunnande i vårt land och det kom tillanvändning när cykelfabriker startades runt om i Sverige. En bit in på 1900-talet fanns det cirka 150 cykeltillverkare i Sverige och kvalitén var genomgående mycket bra. Man hade även börjat sätta motorer på cyklarna och det var vanligt att cykeltillverkare även byggde mopeder och motorcyklar. I Sverige hade vi exempelvis Monark och i Italien fanns både Bianchi och Ducati. Bianchi tillverkade även bilar på 1950 talet.

Idag har cykeln fått en ny renommé på grund av miljökrav men även folkhälsoaspekten, samt att i en urban miljö är det mycket smidigt fortskaffningsmedel. Tillverkningen ligger nästan till 100 % i Asien, men några cykelmärken har dock hållit kvar utvecklingen av nya modeller samt monteringen i sitt eget land som exempelvis Crescent och Bianchi. Men den ökade efterfrågan på cyklar och nya innovationer omkring detta med el-modeller etc. kommer med all säkerhet öppna vägen för nya bolag i vår närhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s