Karriärplan


2013-06-26 14.47.28Fler och fler arbetsplatser får allt svårare att behålla sin personal. Inom IT sektorn har detta varit ett faktum sedan länge men nu senast har sjukvårdspersonal sällat sig till denna skara.

En stor orsak är att företag har överlämnat företagets ”karriärplaneringen” till medarbetarna, istället för att själv ta fram en karriärplan för den anställde.

Lojalitet är inget som ”bara finns”, utan den måste byggas upp. Bra anställningsavtal är en förutsättning, men som anställd behöver jag veta att arbetsgivaren är beredd att satsa på mig. Finns inte det kommer jag att se sitt mitt jobb som ett genomgångsarbete.

En karriärplan handlar inte om att alla medarbetare ska bli chefer, för att efterfrågan är inte så stor. Cirka 10% av de som börjar inom ett företag har möjlighet att bli chefer, för de övriga 90 % måste företaget hitta andra karriärmöjligheter inom företaget och det är både svårt och kostsamt.

Jag förundras över att så få företag har börjat titta på detta område men vet samtidigt att kvartalsekonomin är det som styr. Initialt kostar det pengar att skapa karriär möjligheter för alla inom ett bolag, men på sikt är det mycket kostnadseffektivt, för att kompetensen hålls kvar inom bolaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s