Marknadsplatsen


2013-07-19 08.40.20

Att mötas och utbyta kommunikation har vi gjort i alla tider och det har lagt grunden till det samhälle som vi idag lever i. Ibland har det varit stora offentliga platser som exempelvis marknadsplatser, där handel har kunnat utbytas.

I det kommunikativa samhälle som vi idag lever i finns det enormt många marknadsplatser och det tillkommer allt fler varje dag. För att man ska kunna nå ut till människor med sin produkt/tjänst behöver man kunna lyssna på sina kunder. Det som ska säljas behöver vara bra ”förpackat” för att intressera kunden. Slutligen är all försäljning plats och situationsbundet, vilket innebär att produkter/tjänster passar olika bra på olika marknader.

För att nå ut till kunder på en marknadsplats behöver man en kommunikationsplan. Frågor man behöver ställa sig innan man går ut på marknaden är

 • Vem vill jag nå, eller kommunicera ut min produkt/tjänst till?
  • Målgruppen är det första insteget när man ska lansera sin produkt.
 • När vill jag nå dem?
  • Nu på sommaren är mina kunder på semester, vilket innebär att annonsera, nätverka, göra mässor etc. är helt bortslängd ”tid och peng”. Jag måste vänta till ”min säsong” börjar.
 • Vad vill jag åstadkomma?
  • Tydliga mål som knyts till en utvärdering efteråt är mycket viktigt. Allt för ofta ser jag påbörjade event, arrangemang, mässor etc. som aldrig utvärderas. Därför vet företagen inte om det gagnar dem eller inte.
 • Hur skall vi åstadkomma detta?
  • Här innefattas allt från utformandet av budskapet till innehåll. Projektledning sär allt inför ett event är klart. Trycksaker, säljmaterial, produkter etc.
 • Var skall vi kommunicera?
  • Platsen är mycket viktig och ska vara knuten till produkten/tjänstens profilering. Här kan en mycket bra förpackad produkt bli ”fel” om den kommuniceras ut på fel plats.

Som jag skrev tidigare är det bar att utvärdera resultat av olika kampanjer för att se om denna ”marknadsplats” passar oss bra. Denna utvärdering behöver göras varje gång, inte enbart den första gången. Detta på grund av att allt är ständigt i en förändring, vilket innebär att det som fungerar idag, kanske funkar dåligt imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s