Ungdomsarbete


2013-08-09 07.00.45-1Får ofta höra att unga har svårt att ta ansvar, inte vill ta skit jobb, inte vill göra rätt för sig etc. samt att orsaken till det är att vi föräldrar har ”curlat sönder” dem. Jag måste själv fundera över hur min egen uppväxt var och kommer fram till att ganska lite skiljer och mycket är sig likt. Det som var olikt var att myter omkring ungdomar hade förr en mer religiös grund än idag, men däremot stämmer de dåligt. Begreppet ” Curling förälder” uppfanns som begrepp av danske psykologen Bent Hougaard och speglar nog mer dennes frustration över dagens föräldrar än vad som är ”sant”. Eftersom jag har varit med förut har exempelvis en annan psykolog, Kellner, uppfunnit begreppet ”kylskåps mammor”. Det var en benämning på mödrar till autistiska barn, som blev ett begrepp under 1950-60 talet. Man menade på att barnen hade blivit autistiska på grund av ”känslolösa mödrar”.  Idag är det som tur är utrotat, men det ställde till hemska saker för allt förmånga mödrar.

Finacial times hade en artikel för några år sedan om hur barn hade gått från att dra in pengar till hushållet till att idag vara stor konsumenter. Det innebar att mer och mer reklam riktade sig till dem för de var de bästa på att ”öppna plånböckerna” i hemmet. Ett annat sammanhang var att ju rikare medelklassen blev i ett land desto starkare ställning fick barnen i ett samhälle, och därmed presumtiva konsumenter. Och min stilla undran är, ”är det inte det som vi vill?”, eller vill vi ha tillbaka ”barnarbete” där barnens var en del av familjens försörjning. Ja jämför vi med detta så är nog barnen av idag ”totalkvaddade”.

Den nya generationen av ”totalkvaddade” ungdomar sliter för arbetsvillkor som ingen i den äldre generation skulle ställa upp på. Exempelvis är det vanligt att ha 100% provisionslöner, sådant som fackföreningen var ute och strejkade emot på 1970 talet och som då försvann. Det är idag tillbaka och dessutom får företag dispens från fackföreningar för att behålla denna avart av lönebildning. Som konsult jobbar man inte på detta sätt. Det kan finnas en viss del på provisionsbasis, men utan en ”fast del” i fakturan är arbetesförslaget oseriöst. ”Men utomlands jobbar man på provision”, ingen av mina kollegor inom TCii skulle jobba på provisionsbaserat och vi finns i 16 länder på tre kontinenter. Varför är det så? Jo för det handlar om att bedöma och dela risk. En 100% provisionsbaserad lön tar jag som utför arbetet 100% risk. När den typen av diskussioner kommer upp vet jag ”att det inte finns pengar i bolaget” och då är det bättre att säga nej. En ung person är beroende på att få ett CV och får ta olika förslag.

Man kan tycka mycket om en av våra större hamburgerkedjor, men de har alltid anställt ungdomar, utbildat dem och gett dem ett arbetsintyg som de har kunnat använda i sitt CV. Det är mångt mycket mer än så kallade etablerade branscher har gjort. Dessutom har du som anställd där en fast lön vilket borde vara en självklarhet i ett modernt samhälle. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s