Marknadstrappan


2013-08-18 20.12.14Jag har tidigare skrivit om detta ämne men tänkte att det skulle vara bra med en påminnelse. Jag får ofta höra att en viss typ av marknadsföring är bättre än en annan typ av marknadsföring. Detta är tyvärr en myt och en vanföreställning. All marknadsföring kan vara fel om strategin inte överensstämmer med den målgrupp man söker. Däremot är kostnaden för olika typer av marknadsföring skiftande, men om man låter det enbart få styra kommer man bli i händerna på uppdragsgivare och kommer få svårt att ställa egna krav.

Att ta fram en marknadstrappa innebär att man får ett grepp över hur ens egen marknadsföring ser ut och vilket kundsegment som behöver ”fyllas upp”. Exempelvis är det vanligt bland mindre företag att man låter ”mun-till-mun” metoden vara den marknadskanal som man använder sig av, vilket innebär att kunder berättar för andra om den leverantör man använder sig av. Den typen av kund behöver vara ”välutbildad” på företagets tjänster som den köper och berättar om. Annonsering är en annan typ av marknadsföring som vänder sig till de flesta. Idag har sociala medier pressat priserna inom denna marknadsföringstyp vilket har möjliggjort för fler att kunna annonsera där.

Marknadstrappan användas för att beskriva ett specifikt segment och modellen används för att beskriver företagets totala marknad, hur stor del av marknaden som är medveten om eller känner till företagets kunderbjudande, hur många som ställer sig positiva till erbjudandet, hur många som köper av företaget och slutligen hur många som återköper av företaget. Dessa olika grupper nås på olika sätt. Ett företag behöver ha en spridning av erbjudande mellan dessa olika kundgrupper.

Med hjälp av marknadstrappan blir det även tydligt för företaget om var man behöver sätta in insatser. Om exempelvis andelen trogna köpare i förhållande till köpare är felbalanserad kan kundvårdande och produktutvecklande aktiviteter behöva sättas in. Eller så kan ett företag ha en låg andel medvetna köpare och en hög andel positiva köpare och då kan annonsering vara ett bra alternativ för att få en bättre balans i kundgruppen.

När företag får en ökad insikt om hur marknaden ser ut, hur resurserna används är det enklare att koppla ihop det med försäljningssidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s