Marknadskommunikation+försäljning= succé


2013-07-21 15.08.27För ett tag sedan träffade jag ett företag som hade vänt flera års nedgång till att återigen få igång försäljningen och därmed kunna generera vinst till sina ägare. Förutom stora neddragningar hade de även sett över avtal till leverantörer och andra underkonsulter. Bilden som mer och mer hade växt fram var att många avtal var skapta när det hade gått bra för företaget och var mer fördelaktiga för leverantörerna. Det andra var att marknad och säljsidan inte hängde ihop. Mycket av marknadsföringen stöttade inte försäljningen vilket gjorde jobbet för säljarna onödigt svårt. Marknadsföringen var allt för mycket inriktad på att bygga varumärket och allt för lite se hur det skulle kunna gynna företagets intäkter. ”På sikt” skulle alla investeringar i varumärket ge effekt på intäktssidan, men hur det skulle gå till kunde ingen ge besked om.

Idag har bolaget en tydlig kravprofil till sina leverantörer och det är helt kort ”hur kan era tjänster hjälpa vår försäljning?”. Får man inget svar på denna fråga stannar det vid ett första möte. Orsaken är att all marknadsföring måste kopplas till att stötta försäljningen, inte framtiden utan mer här och nu. Jag tycker det är vanligt att mycket fokus läggs på att bygga varumärket när försäljningen är dålig, och tron på att det hjälper igång försäljningen. Så är det inte. När försäljningen inte fingerar måste marknadssidan lägga fokus på att aktiviteter ska ge effekter här och nu. I min värld är ett företag utan försäljning ingenting och det blir inte någonting för att man lägger pengar i att bygga varumärket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s